Islamske teme

Onaj ko isposti ramazan i provede ga u namazu ravan je šehidima

Onaj ko isposti ramazan i provede ga u noćnom namazu ravan je iskrenim i šehidima. Amr b. Murre el-Džuheni, radijallahu anhu, prenosi da je neki čovjek došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i upitao ga: “O Allahov Poslaniče, ako budem svjedočio da nema drugog istinskog boga mimo Allaha, i da si ti Allahov Poslanik, obavljao pet dnevnih namaza, udjeljivao zekat koji mi je obavezan, postio ramazan i provodio njegove noći u ibadetu, od koje skupine vjernika sam ja?” “Od iskrenih i šehida!” ” reče Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Hadis su su zabilježili Ibn Huzejme, Ibn Hibban i drugi, i on je vjerodostojan, inšallahu te’ala, kao što je to potvrdila skupina hadiskih stručnjaka.)

Iz teksta “Vrijednost ramazana i odlike posta” hfz. Amir I. Smajić

__________________________________

POSTAČ U ČIJEM PRISUSTVU DRUGI JEDU IMA POSEBNU NAGRADU
Postač u čijem prisustvu drugi jedu, kao djeca, bolesnici, žene u hajzu, nepokorni muslimani i sl. – ima veliku nagradu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Doista, na postača, u čijem se prisustvu jede, meleci donose salavate.” Tj. mole za njegov oprost kod Allaha, dželle še’nuh.

(Hadis su zabilježili Ahmed, Tirmizi, Ibn Madže, Ibn Huzejme, Ibn Hibban i drugi s vjerodostojnim lancem prenosilaca, kako to tvrde Tirmizi, Ibn Huzejme, Ibn Hibban i drugi.)

Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button