Islam

ČUVANJE OD OGOVARANJA (GIBETA)

Biografija prenosioca hadisa

Pravo ime Ebu Derda’a je Uvejmir ibn Zejd ibn Kajs El-Ensari, mada je poznatiji po ovom svom nadimku. Ovaj ashab je bio poznat po svome fikhu i bogobojaznosti. Također je znao Kur’an napamet. Bio je poznati borac. Naročito se istakao u bitci na Uhudu. Kasnije je bio postavljen za kadiju u Siriji i Palestini. Umro je u Damasku 32. godine po Hidžri.

     Spominjanje gibeta u Kur’anu

Jedan od načina čuvanja časti muslimana je da ga zaštitimo od gibeta, klevetanja i tome slično. Doista vjera islam zabranjuje gibet (ogovaranje) i opisuje ga kao gnusan čin, kao jedenje mesa svoga mrtvog brata. Allah, dž.š., kaže:

“I ne ogovarajte jedni druge, zar bi nekom od vas bilo drago da jede meso mrtva brata svoga, a vama je to mrsko”[1]

     Šta je to gibet

Odgovor na ovo pitanje i pravu definiciju gibeta ćemo naći u hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a.:

„Jednom prilikom je Allahov Poslanika, s.a.v.s., upitan: -Šta je to gibet? Poslanik odgovori: -Da spomeneš svoga brata po onom što on ne voli. -A šta ako je to, što ja o njemu kažem, uistinu tako? -Ako je istina to što si o njemu rekao onda si ga ogovorio, a ako to nije tačno, onda si ga potvorio.”[2]

     Komentar hadisa

Ovaj hadis nam objašnjava veličinu sevaba onome ko zaštiti čast svoga brata muslimana u njegovom odsustvu, onda kada se nađe u društvu onih koji ga ogovaraju i o njemu govore ono što on ne bi želio da se o njemu kaže.

Muslimanima je zabranjeno da ogovaraju druge ljude i da ih spominju u njihovom odsustvu. Također, ako se zadese u društvu ili na kakvom sijelu gdje se neko ogovara onda su dužni da posavjetuju ostale prisutne da ne ogovaraju druge ljude. Ako im to ne pođe za rukom onda su dužni da napuste to sjelo, kako ne bi sudjelovali u tom grijehu. Dužnost muslimana je da popravljaju stanje svoje zajednice tako što će ostaviti ogovaranje i tako raditi na učvršćivanju međuljudskih veza koje gibet raskida. Na taj način će dobiti nagradu koju je Poslanik, s.a.v.s., obećao za onoga koji sačuva čast svoga brata muslimana.

                                                                             Poruke ovog hadisa

   -Gibet je velika opasnostza zajednicu muslimana,

-Upravo zbog te opasnosti gibet je strogo zabranjen,    -Fadilet i velika nagrada se obećava svakom onom koji sačuva čast svoga brata muslimana dok je on odsutan.


[1] Sura El-Hudžurat, 12.

[2] Hadis je hasen-sahih, a zabilježio ga je Tirmizi 6/65 (1999).

Related Articles

Back to top button