Pitanja i odgovori

Da li je dozvoljeno ženama nositi hlače?

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Ja živim u inostranstvu, nosim hidžab već dugo godina, hvala Allahu. Imam puno problema sa mojim roditeljima oko toga, ali sam i dalje uporna i ako Bog da, da tako i ostane.
Ja bih željela da mi pojasnite, ako žena nosi hlače (široke) uz dugu široku tuniku (tunika je duga do koljena) spada u žene koje oponašaju muškarce?
Čula sam to od puno sestara, i one smatraju da je to haram (nositi hlače) te da se na taj način oponašaju muškarci.
Ako je tako, da se sa hlačama oponaša muškarce, onda bi trebalo da bude zabranjeno nositi ih i u kući? Jer ako je van kuće zabranjeno oponašanje, onda bi trebalo biti haram i u kući? Veliki broj sestara, gdje ja živim nose široke hlače i dugu tuniku.
Ja se slažem da je suknja ipak bolje, i hvala Bogu zadnje vrijeme je nosim. Ali bih ipak voljela ponekad da oblačim hlače, da malo promijenim. Lakše mi je moj posao u bolnici, raditi u bolničkim hlačama sa dugom haljinom preko, nego sa svojom širokom suknjom, u kojoj mi se teže se kretati.
Ipak bih vas htjela upitati da li je to meni haram?

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Nema šerijatske smetnje da žena nosi široke pantalone uz tuniku koja seže do koljena. To ne spada u oponašanje muškarca. Oni koji tvrde da je tu riječ o oponašanju muškarca pretjeruju.

www.rijaset.ba

Related Articles

Back to top button