Zanimljivosti

Da li prozore otvoriti ili zatvoriti tokom toplotnog talasa: Evo šta kažu naučnici

Kada ljetnje temperature dostignu vrhunac, naši domovi mogu postati neprijatno topli, naročito tokom noći

Najbolji načini da vaš dom ostane hladan tokom toplotnog talasa.
Kada ljetnje temperature dostignu vrhunac, naši domovi mogu postati neprijatno topli, naročito tokom noći.

Otvaranje prozora da uđe svjež vazduh može djelovati kao dobro rješenje, ali da li je to zaista pametno?

Amin Al-Habaibeh, profesor na Univerzitetu Notingem Trent, izjavio je za Independent da vrućina uglavnom dolazi od sunčevog zračenja i toplog vazduha. Ključno je izbjeći efekat staklene bašte koji podiže temperaturu unutar kuće. Ako imate zatvorenu lođu, balkon ili zimsku baštu, važno je da prozori budu otvoreni tokom dana, ali je idealno izolovati taj prostor od ostatka kuće.

Ukratko, Al-Habaibeh kaže da odgovor na pitanje da li treba držati prozore otvorenim zavisi od tipa kuće i spoljne temperature.

Psiholog Lindzi Brauning se slaže da je bolje držati prozore zatvorene tokom dana.

– Ne želite da spoljni vazduh ulazi i zagrijava vaš dom. Ali kada sunce zađe, spoljni vazduh će početi da se hladi. Tada je odlična ideja da otvorite prozore kako biste omogućili povjetarac u spavaćoj sobi, pomažući joj da se ohladi i osigurate neophodnu cirkulaciju vazduha.

Zaštitite sobe koje su izložene suncu spuštanjem roletni i navlačenjem zavjesa tokom dana. Takođe se preporučuje držanje prozora zatvorenim ako imate klima uređaj kako bi hladniji vazduh mogao da cirkuliše, prenosi Index.hr.

Izvor:avaz.ba

Related Articles

Back to top button