Islamske teme

Ne izbjegavaj Kur’an!

Koliko smo se samo puta žalili da nemamo slobodnog vremena, a onda, nakon nekoliko minuta ili sati sjeli da „samo vidimo“ šta ima na društvenim mrežama i tu potrošili nekoliko sati. Svjesni smo da smo robovi, da smo oni koji griješe. Ali, ako se ne potrudimo na promjeni samoga sebe, onda to znači da smo zadovoljni sa svojim negativnim navikama. Ne želim nikako reći da nemamo pravo izdvojiti vrijeme za druge ljude, pa čak i za virtualne mreže, ali želim samo da svako od nas postavi sebi pitanje: Kako je moguće da imam vremena za sve, osim za svoga Gospodara i Njegovu riječ?

U 30. ajetu sure Al-Furqan, Poslanikm sallallahu alejhi ve sellem, se požalio svome Gospodaru na svoj narod: „Poslanik je rekao: „Gospodaru moj, narod moj ovaj Kur’an izbjegava!“

Kada god vidim nemar ljudi prema Kur’anu, sjetim se ovog ajeta. Ne zaboravimo da ništa nije besciljno izumljeno, pa ni internet, niti društvene mreže. Kradu nam vrijeme a da toga nismo ni svjesni. Postajemo nesvjesno ovisni o nečemu što nas udaljava od Allahove riječi. Zaista je teško pozivati ljude da uče Kur’an i vidjeti kako pronalaze stotinu razloga samo da bi izbjegli druženje sa Kur’anom. Nažalost, oni nisu svjesni da ostavljaju najveću blagodat koju je Gospodar spustio na Zemlju, nama, čovječanstvu. Nisu svjesni da kada se jednom sprijatelje sa Kur’anom, ništa im ga u životu neće moći zamijeniti. Vjerovali ili ne, onu slast koju možemo osjetiti kada učimo Allahov govor, ne možemo usporediti niti sa jednim trenutkom druge sreće. Kada Kur’an postane dio nas, mi počnemo sve prilike koje se dešavaju oko nas ili nama samima gledati kroz Kur’an. Možemo tugovati, ali ta tuga neće nas moći uništiti, možemo se radovati, ali ta sreća nas neće zavesti. Jer, toliko je toga u Kur’anu rečeno nama svima, kroz toliko primjera, uputa i poruka… Kur’an je zaista mudžiza koju svako od nas može osjetiti- ukoliko bude istinski želio.

Dragi brate i draga sestro,

Onog momenta kada poželiš ući na svoj facebook profil, sjeti se da imaš jedan prioritet. Prouči barem jednu stranicu Kur’ana, pročitaj prijevod i razmisli malo o onome što ti Gospodar govori. Svaki dan, barem nekoliko minuta izdvoji, i trudi se da vremenom povećaš vrijeme koje posvećuješ Kur’anu. Bez da primjetiš, polahko i nenametljivo, Kur’an će početi da oblikuje tvoje biće, da mijenja tvoju ličnost, postat će ti najbolji prijatelj. Jer, možda dok ovo čitaš, nisi svjestan/a ovoga što čitaš. Možda ti se čini da je nedostižno da se sprijateljiš sa Allahovim govorom, ali vjeruj mi, dok ne pokušaš i ne ustraješ ne možeš razumjeti. Sjeti se da većina isprika koje ti se pojave kada poželiš učiti Kur’an nisu ništa drugo do šejtanovo došaptavanje. Jer, što si dalje od Allahovog govora, bliže si šejtanu… Bliže si grijehu… Gubiš vezu za Uputom od Gospodara, pa kako da očekuješ da nećeš zalutati?

Dragi brate i draga sestro,

Nemoj sebi dozvoliti da budeš od onih na koje se Poslanik s.a.v.s. žalio svome Gospodaru, od onih koji Kur’an izbjegavaju. Nemoj dozvoliti da Kur’an bude samo ukras na policama tvoga regala, ili na ormaru visoko ostavljen i zaboravljen. Obriši svakodnevno prašinu sa njega i osvijetli svoje lice njegovim nurom… Ne zaboravi kolika je blagodat držati Allahov govor u rukama… Subhanallah!

Gospodaru naš, učini nas od onih koji vole Kur’an, od onih koji se svakodnevno s njim druže. Zaokupi nas Kur’anom i učini nas od onih koji ga s ljubavlju uče i po njemu postupaju. Amin!

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button