ZanimljivostiZdravlje

DEPRESIVNI STE? Saznajte koje kućne biljke mogu lahko da vam POPRAVE RASPOLOŽENJE!

One žive i dišu sa vama i daju sve od sebe da se vi osjećate bolje.

Život s vremena na vrijeme umije da bude previše težak i da nam na ramena svali teret za koji se pitamo kako ćemo ga podnijeti. U takvim momentima bitno je da smo okruženi ljudima i predmetima koji mogu da nam skrenu misli na pozitivniju stranu, piše “Dnevno“…

Međutim, da li ste znali da i biljke mogu i te kako da vam poprave raspoloženje, umanje stres i usreće vas?

BOSILJAK – Jedan od omiljenijih začina uz to što može da vam popravi ukus može da vam popravi i raspoloženje. Supstanca koju luči ova biljka i koja tako predivno miriše zove se linalul i ima pozitivan uticaj na naše misli.

MUŠKATLA – Možda i najpopularnije sobno cvijeće svakako nas razveseli vedrim bojama, ali muškatle imaju i blag miris (sličan ružama) koji nam smiruje um.

BRŠLJAN – Veoma je jednostavan za održavanje, a pri tom je i jedan od najboljih i najjačih osvježivača vazduha. Disaćete lakše, pa ćete samim tim lakše i shvatiti kako da se rješite problema.

PAPRAT – Kao bršljan, i paprat prečišćava vazduh – šta više, u jednom satu iz vazduha u vašoj okolini ukloni 1.863 toksina.

LAVANDA – Aroma lavande je odvajkada poznata kao miris koji pobjeđuje anksioznost. Uvijek možete da zapalite mirišljavu svijeću, ali pravi efekat ćete postići samo ako zasadite lavandu.

RUŽE – Bespotreno je govoriti da je baš teško ne pomirisati ružu svaki put kad prođete pored njeg, ali zapravo je pravi trik u tome da ih posmatrate. Psiholozi i antropolozi su u brojnim studijama dokazali da su zaposleni koji su češće gledali u ruže tokom radnog vremena bili opušteniji i bilo im je prijatnije na poslu.

MJESEČEV CVIJET – Ukoliko provodite previše vremena u zatvorenom prostoru, najbolje bi bilo da je u vašoj blizini saksija mjesečevog cvijeta, odnosno spatifiluma. Ova biljčica uklanja gljivice iz vazduha i kraj nje ćete lakše razmišljati i disati.

ORHIDEJE – Graciozne i nalik najljepšim skulpturama ove ljepotice su luksuz koji sebi svako može (i treba) da priušti. Poznavaoci feng šuija tvrde da malo koja biljka unosi toliko pozitivne energije u prostoriju, a njihov cvijet se ubraja među najljepše na svijetu.

RUZMARIN – U prošlosti poznat i kao biljka koja utiče na unutrašnji mir, ali i na memoriju. Ipak, nama najviše prija to što širi aromu koja nas podsjeća na sunčane dane.

ĐURĐEVAK – Uspomene iz djetinjstva, proljeće, prve simpatije… đurđevak je skoro svima asocijacija na neka prelijepa iskustva. A uz to, miris i izgled ovog cvijeća su neponovljivi.

Haber.ba

Related Articles

Back to top button