Islamske teme

Top lista: Mali trud velika nagrada

1. “Cetrdeset dobrih djela najvece od njih je da nekome pozajmis kozu, da je muze, ko ih bude cinio uci ce u Dzennet.” (Buhari u sahihu)

2. “Ko se abdesti i klanja dva rekata zagarantovan mu je Dzennet!” (MUSLIM)

3. “Kome zivot bude zapecacen sa postom ili da nahrani siromaha ili da kaze la illahe illallah uci ce u Dzennet.” (HAKIM hadis dobar)

4. “Ko se abdesti i izgovori sehadet nakon toga bit ce mu kazeno ‘udji u Dzennet na koja god vrata zelis’!”(Hadis Sahih)

5. “Nece covjek prouciti ezan a da mu nece biti oprosteno dokle dopire njegov glas i ima nagradu svih onih koji budu klanjali sa njim.” (TABERANI)

6. “Ko 12.godina bude ucio ezan obecan mu je Dzennet.”

7. “Ko se razboli i padne u postelju, i nakon toga ozdravi, a on cist od grijeha.” (Tebarani)

8. “Ko od vas zasadi vocku, potom dodje neko i uzme od te vocke nesto i pojede ili ukrade, ako pojede imas nagradu, ako ukrade imas nagradu, ako ptica pojede imas nagradu, ako divljac pojede imas nagradu.” (MUSLIM)

9. “Nece uci u vatru ko bude klanjao prije izlaska sunca i prije zalaska sunca.” (MUSLIM u sahihu)

10. “Ko posjeti brata muslimana koji je bolestan on hoda u dzennetskim vrtovima sve dok ne dodje do njega. A kada sjedne ako je dosao u jutro do navecer ga blagoslovi 70000 meleka, ako je dosao navecer do ujutro ga blagoslovi 70000 meleka.” (Ibn Madze)

11. “Ko pozajmi nekom pozajmicu nakon toga za svaki dan ima kao da je za tu svotu dao sadaku, ko pozajmi nekom pozajmicu ima nagradu za svaki dan dvije sadake.” (Ahmed)
Tj.nekom si pozajmio 1000KM za svaki dan imas nagradu kao da si dao 1000KM sadake, sve do roka do kad ti treba vratit dug a kada prodje taj rok pa mu ti odgodis onda za svaki dan imas kao da si dao 2000KM sadake.

12. “Nece se okupiti narod na jednom mjestu da spominju Allaha Uzvišenog a da im nece biti receno ‘oprosteno vam je i vasa losa djela su zamjenjena dobrim’.” (Ahmed sahihu)

13. “Ko kaze u jutro kad ustane *Raditu billahi rabben we bil islami dinen we bi Muhammedin nebijjen* ja sam mu garant uzet cu ga za ruku i uvesti ga u Dzennet.” (TABERANI)

14. “Kada neko od vas udjeli sadaku poput datule ili pola datule Allah to prihvati u svoju desnicu i to gaji kao sto neko od vas gaji svoje zdrijebe ili devce dok ne postane brdo dobrih djela.” (Buhari u sahihu)

dr. Safet Kuduzović

Related Articles

Back to top button