Zanimljivosti

Djeca koja su fizički aktivna imaju ‘brži’ mozak

Nedavno je, u nizu novih studija, potvrđeno kako vježbanje nije samo dobro za dječja tijela koja se još oblikuju, nego i za dječje mozgove…

Naučnici sa Univerziteta u Illinoisu objavili su kako devetogodišnjaci i desetogodišnjaci, koji su u dobroj tjelesnoj formi zahvaljujući trčanju i hodanju, imaju kompaktniju bijelu tvar u mozgu. Bijelu tvar čine snopovi aksona koji prenose živčane signale iz jednog djela mozga u drugi – što su oni kompaktniji, brža je i njihova aktivnost.

Naučnica Laura Chaddock-Heyman tvrdi da je fizička aktivnost dodatni način pomoću kojega djeca mogu nadmašiti svoje vršnjake u rješavanju kognitivnih zadataka. Jedno finsko istraživanje otkrilo je da viša razina fizičke aktivnosti kod djece u prve tri godine školovanja poboljšava njihove sposobnosti u čitanju i aritmetičkim zadacima.

Rezultati su bili vidljivi posebno kod dječaka koji su pješice ili biciklom stizali do škole. U drugoj studiji pokazalo se da su jedanaestogodišnje djevojčice koje su bile fizički aktivne imale bolje rezultate u predmetima poput prirode i društva.

Najbolje vježbe: Djecu mlađu od 12 godina treba poticati na sve vrste fizičke aktivnosti tokom dana: hodanje, vožnja bicikla, igranje košarke ili fudbala oko sat vremena dnevno. Preporučljive su i zabavne igre poput penjanja, bacanja ili skakanja na trampolinu.

The Interview People/Psiholog.ba

Related Articles

Back to top button