Zanimljivosti

Kako svladati osjećaj samoće

Samoća je osjećaj s kojim se ponekad vrlo teško nositi. Ne postoji osoba koja se barem nekoliko puta u životu nije osjećala usamljenom. Na osjećaj usamljenosti utječe niz faktora, a najčešće je to neprihvaćanje okoline.

Prelazak u novu školu, preseljenje u novo mjesto stanovanja, drukčiji način razmišljanja od ostataka razreda samo su neki od razloga zašto se tinejdžeri osjećaju usamljeno. Ipak, trebamo se naučiti razmišljati pozitivnije i stvari gledati kroz manje crne naočale. Ovo je prvi uspješan korak prema prevladavanju samoće i usamljenosti.
Evo što još možete napraviti kako biste se uspješnije riješili ovog neugodnog osjećaja:

VODITE DNEVNIK

Nedostatak komunikacije obično vodi k usamljenosti. Stoga probajte svoje osjećaje i sve ono što vas muči prenijeti u riječi i staviti na papir. Ovako će vam mnoge stvari postati jasnije, kada ih pogledate ispisane na papiru.

UPIŠITE SE NA AKTIVNOST KOJU VOLITE

To može biti aktivnost u sklopu škole ili nešto izvan – primjerice, učenje stranog jezika, crkveni zbor, maketarski klub ili već što se nudi u vašem mjestu. Zajednički interesi nepogrešivo privlače slične osobe i zato nećete pogriješiti ako se upišete na aktivnost koja vas jako zanima. Uz razglabanje o aktivnosti zbog koje ćete se redovito nalaziti, vrlo je lako da će se razviti i dublja prijateljstva.

NAUČITE VOLJETI SAMI SEBE

Ljudi obično okrivljuju druge ljude zbog svog osjećaja usamljenosti. Iako razlozi za ovo mogu biti istiniti, u većini slučajeva nismo realni. Naime, moramo se pripremiti na to da ćemo kroz mnoge životne putove morati prijeći sami. To je jednostavna životna činjenica zbog koje ne treba očajavati. Zbog toga je važno voljeti sam sebe jer smo sami sebi uvijek najbolji prijatelji ili bi barem trebali pokušati biti. Shvatite da samoća nije sudbina koja će vas pratiti cijeli život, prihvatite je tek kao jednu životnu fazu i uživajte u vlastitom društvu.

ODRŽITE UM I TIJELO AKTIVNIM

Posvetite se umnim i tjelesnim aktivnostima za koje dosad niste imali vremena ili ga niste željeli pronaći. Čitajte, surfajte internetom, pronalazite nove informacije, kuhajte, čistite, šećite prirodom, uživajte u pjevu ptica, pogledu na vjevericu u parku, započnite s tjelovježbom. Ljepota je u malim stvarima, a upravo te male stvari neće vam dati da uvijek iznova odvagujete svoju samoću.

PSIHOLOG.BA

Related Articles

Back to top button