Sihr

Dodvoravanje iblisu

Dodvoravanje Iblisu (إبليس) i njegovim podanicima se naziva sirk i sihir to jest nevjerništvo i magija. Po Arapskom Riječ “Iblis”, je izvedena iz korijena riječi “belese” (بلس), što znači “očajava” (onaj koji očajava, očajni), dakle, jezično značenje imenice “Iblis” je “on/ono što izaziva očaj”.

Sihir je svako djelo putem koga se čovjek približava šejtanu (شيطان) i kojim se traži njegova usluga. Kada Arapi nazivaju sihr sihrom, onda ga oni tako zovu zato što on pretvara (preobraća) zdravlje u bolest. Sihr je prikazivanje neistine u vidu istine.

U jeziku; “Šejtan” – “Sotona” (شيطان) je i imenica i pridjev. Kao imenica, znači “protivnik” ili “pobunjenik”, a kao pridjev znači “optuženi” ili “zli”. U Islamskoj kulturi, Šejtan se često prevodi jednostavno kao “Đavo”, ali se može odnositi na bilo koje od bića, koji se pobunio protiv Allaha (الله ) ili na sve što odvraća od Allahovog puta. Šejtan ima sličan smisao i porijeklo kao kršćanska riječ “Satan”.

Iblis (إبليس) i njegova vojska su podijeljeni u četiri nivoa. Ta četiri nivoa sačinjavaju slijedeće skupine;
džini-veziri čine prvu skupinu i prvi nivo.Njih služe njihovi Ifriti (عفريت) i oni predstavljaju drugi nivo.
Ifrite džine služe šejtani i predstavljaju treći nivo.

Šejtane služe sihirbazi i sihirbazice.

Sihirbazi i sihirbazice (nadrihodže i vračare) ljudskog roda i oni čine zadnji, četvrti nivo.

Sve četiri navedene skupine sklopile su savez i ugovor sa Iblisom da bi zavodili i nanosili zlo Ademovim (Adem – آدم prvi čovjek) potomcima. Kada napadač džin-vezir uđe u ljudsko tijelo, a osoba se počne moliti i učiti kuransku molitvu Bekaru taj džin zove u pomoć Ifrita. Dotični uči i dalje bez prekida, onda Ifrit zove u pomoć šejtane, a osoba i dalje uči, pa šejtan zove u pomoć vračare tj. sihirbaze i sihirbazice jer svi su u savezu.
Sihir ili magija se pravi iz četiri razloga – osveta, mržnja i zavidnost, ljubavi i ugleda.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button