Islamske teme

DOKAZI DA JE IZGOVARANJE ALLAHOVOG S.W.T.A. IMENA JE LJEKOVITO

Objavivši rezultate istraživanja sprovedenog nad ispitanicima različitih vjeroispovijesti, holandski psiholog Vander Hoven, potvrdio je blagotvorno djelovanje učenja Kur’ana i zikra na ljudsko zdravlje. Poseban akcenat svoga istraživanja Vander Hoven je stavio na djelovanje čestog izgovaranja riječi ALLAH na ljudski organizam. Nakon trogodišnjeg ispitivanja nad pacijentima, među kojima mnogi nisu bili muslimani niti su govorili arapski jezik, holandski psiholog je došao do fantastičnih rezultata, posebno kod pacijenata koji su se prije ispitivanja žalili na umor i povišen pritisak.

Kako je za arapski časopis “El Vatan” izjavio profesor Vander Hoven, izgovaranja Allahovog imena ima ljekovito dejstvo na čovjekovo zdravlje. On tvrdi da izgovaranje svakog slova Allahovog imena ima ljekovito svojstvo.

Tako, izgovaranjem slova “A” postiže se blagotvorni efekat na disanje organa, dok se karakterističnim izgovaranjem slova “L” na arapskom jeziku, postiže pravilno disanje. Izgovaranje slova “H” na kraju riječi “Allah”, stvara se veza između pluća i srca, čime se kontrolišu otkucaji srca.

Ono što je, za ovo istraživanje, možda inajnevjerovatniji podatak je to da holandski psiholog nije musliman. Ispitivanje je pokrenuo zbog svoje zainteresovanosti za islamske nauke i nadnaravnost Kur’ana.

Za muslimane koji misle da nauka i islam ne mogu zajedno, za opomenu neka bude i ajet iz Allahove, subhanehu we te’ala, časne Knjige: “Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?” (Fussilet, 53.)

Islamske novine „Elif“

Pripremila: Fatima

Related Articles

Back to top button