Islamske temePoučne priče

EBU BEKR ES-SIDDIK OPORUKA NA SMRTNOJ POSTELJI

Aiša, radij allahu anha, je rekla: “Kada je Ebu Bekr bio na samrti upitao je: “Koji je ovo dan?” “Ponedeljak”, odgovorismo mi, pa on upita: “U kojem je danu umro Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sell em?” “U ponedeljak”, odgovorismo mi.

Na to on reče: “Nadam se da ću (preseliti) u toku ovog dana.” Na njemu je bila odjeća na kojoj se vidio trag pohabanosti, pa je on rekao: “Kada umrem operite ovu moju odjeću, dodajte joj još dvije nove, pa me tako zamotajte u tri odjeće”.

Mi mu rekosmo: “A što ne bismo kupili još jednu pa da sva bude nova?”, te on na to reče: “Zato što je ona za truhlo tijelo mrtvaca.” Ebu Bekr radij allahu anhu je umro u utorak navečer. Abdullah Et-Tejmi, oslobođeni rob Ez-Zubejra ibnu-1-‘ Avvama, je rekao: “Kada je Ebu Bekr, radijallahu anbu, bio na samrti Aiša, radij allahu anHa, je citirala sjedeće stihove: “Korim samog sebe zbog toga što mladiću ne koristi upozorenje sve dok jednoga dana duša ne zahropti i prsa se ne stegnu.

Ebu Bekr, radijallahu anhu, je tada rekao: “Nemoj tako govoriti kćeri moja, nego reci: “Smrtne muke će zbilja doći – to je nešto od čega ne možeš pobjeći.

Pogledajte ova moja dva odjela. Operite ih, a onda me umota j te u njih, jer je živ potrebniji novoj odjeći od mrtvaca.”

El-Kasim, prenoseći od Aiše, radij allahu anha, kaže: “Kada je Ebu Bekr, radij allahu anhu, bio na samrti rekao je: “Ne znam da u Ebu Bekrovoj porodici ima išta osim ove deve muzare i ovoga sluge oštrača koji je pravio i oštrio muslimanske sablje i služio nas. Kada umrem dadnite ga Omeru.” Kada sam ga dala Omeru, on je rekao: “Allah se smilovao Ebu Bekru, otežao je onima nakon njega.”

Related Articles

Back to top button