Vijesti

Erdogan: Jadno je da države budu zarobljenici duševnog bolesnika Netanyahua

Dotakao se i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovih planova
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je sve zemlje u regionu da stanu uz Liban protiv izraelskog plana invazije, javlja Anadolu.

U obraćanju poslaničkoj grupi svoje Partije pravde i razvoja (AK) u glavnom gradu Ankari, Erdogan je rekao da je “Izrael, koji je razrušio Gazu, sada bacio oko na Liban”.
-Vidimo da zapadne sile iza zavjese podržavaju Izrael. Turska je uz bratski libanski narod i uz državu Liban. Pozivamo i druge zemlje regije da budu uz Liban – kazao je Erdogan.

Dotakao se i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovih planova.

-Netanyahuovi planovi da rat proširi na regiju otvaraju vrata velikoj katastrofi. Krvavim planovima se prvo trebaju suprotstaviti islamski svijet i Bliski istok. Jadno je i užasavajuće da zemlje koje govore o pravdi i ljudskim pravima budu zarobljenici duševnog bolesnika kakav je Netanyahu – istakao je Erdogan.

Izrael, koji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, suočio se s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od 7. oktobra prošle godine.

Skoro 37.700 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a više od 86.200 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od osam mjeseci nakon početka izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button