Vijesti

Saznajemo: Uskoro letovi iz Tuzle za Istanbul

Vijest o povezivanju Tuzle i Istanbula, ali i Antaliye, dolazi u periodu otežanog poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla

Višemjesečne aktivnosti na uspostavljanju novih partnerstava i aviolinija s Međunarodnog aerodroma Tuzla počinju davati rezultate. Po prvi put od svog postojanja s aerodroma u Tuzli bit ce uspostavljene direktne linije sa najvećim turskim gradom – Istanbulom.

Kako saznajemo iz izvora u Ministarstvu saobraćaja Republike Turske dvije poznate turske aviokompanije uspostavit će stalne letove između Tuzle i Istanbula. Prema informacijama do kojih smo došli realizacija je planirana najkasnije u septembru, ali se očekuje da bi prvi putnici iz Tuzle mogli poletjeti za Grad na Bosforu i ranije.

Iako iz nadležnog Ministarstva Turske nisu otkrili o kojim aviokompanijama se radi sasvim je izvjesno da je jedna od njih AJet (AnadoluJet). Naime, krajem maja premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagic ugostio je jednog od direktora AJeta. Gost iz AJeta je tokom posjete obišao i Međunarodni aerodrom Tuzla gdje se sastao sa direktorom aerodroma Dzevadom Halilcevicem i delegacijom aerodroma. Nakon sto su gostu predstavljeni kapaciteti i mogućnosti aerodroma saznajemo da je on napravio pozitivan izvještaj o uspostavljanju partnerstva i letova Tuzla-Istanbul. Prema našim saznanjima druga aviokompanija koja će uspostaviti letove iz Tuzle je također turski avioprevoznik u privatnom vlasništvu.

Osim redovnih linija između Tuzle i Istanbula u ovoj godini, kako saznajemo, već od naredne godine s Međunarodnog aerodroma Tuzla moći će se 4 puta sedmično letjeti i za popularnu destinaciju Antaliyu.

Iako još uvijek nema zvaničnih potvrda iz Vlade Tuzlanskog kantona sasvim je izvjesno da je dolazak dva avioprevoznika u Tuzlu rezultat posjeta delegacije ovog kantona, predvođene premijerom Halilagicem, početkom maja, Ankari i Istanbulu. Podsjecamo, nakon sastanka u Ministarstvu saobraćaja Turske premijer Halilagić je izjavio sljedeće: „Jedan od prioriteta Vlade Tuzlanskog kantona je Međunarodni aerodrom Tuzla. To govorimo i, evo, praktično dokazujemo. Kvalitetno funkcioniranje aerodroma, njegovo stabilno, održivo i rentabilno poslovanje je izazovno, ne samo u Tuzli nego bilo gdje na svijetu. Zato je od izuzetnog značaja razviti poslovne odnose sa onima koji imaju iskustvo i potrebne resurse u ovoj oblasti. Dakle, sa onima koji nam mogu pomoći. Republika Turska i delegacija s kojom smo danas razgovarali su sigurno jedna od najvažnijih adresa na kojima tražimo iskrene partnere. Ova posjeta i iskren razgovor s našim prijateljima bili su ohrabrujući i nadam se, vjerujem da ćemo uskoro zajedno vidjeti i radovati se plodovima današnjih razgovora”.

Vijest o povezivanju Tuzle i Istanbula, ali i Antaliye, dolazi u periodu otežanog poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla. Stoga, uspostava saradnje s AJetom dolazi u dobro vrijeme i za očekivati je da predstavlja početak novog, uspješnog poglavlja za Međunarodni aerodrom u Tuzli, ali i cijeli Tuzlanski Kanton.
(S.O.)

Izvor:hasyat.ba

Related Articles

Back to top button