Islamske teme

Evo kakvo će biti okupljanje na džennetskom trgu?

IslamBosna.ba- Jednom, Seid b. el-Musejjib je sreo Ebu Hurejru, r.a., pa je ovaj ashab rekao: Molim Allaha da se ti i ja sretnemo na džennetskom trgu!

A postoji li u Džennetu trg?, začuđen, upita Seid.

Ebu Hurejra, r.a., reče: Da, u Džennetu postoji trg. Allahov Poslanik, s.a.v.s., mi je rekao: ‘Pošto uđu u Džennet, njegovi će stanovnici biti raspoređeni shodno zaslugama. Bit će im dozvoljeno da, samjereno dunjalučkim danima, petkom odu u posjetu Svevišnjem Allahu; On će učiniti da vide Njegovo prijestolje, pa će im se Allaha pokazati u rajskoj bašči. I njima će biti postavljeni divani od svjetlosti, i od bisera, i od dijamanta, i od krizolita, i od zlata, i od srebra. Oni koji će imati najniže džennetske razine – a među dženetlijama nema poniženog – sjedit će na humki od mošusa i kamfora, i smatrat će da oni što će sjediti na divanima nisu u prednosti u odnosu na njih.

Rekao sam: Božiji Poslaniče, hoćemo li vidjeti Allaha?

Da, vidjet ćete Allaha!, reče on i dodade: I to jasno. Sumnjate li u ono što vidite gledajući sunce u vedrom danu ili mjesec u noći uštapa?

Ne sumnjamo, odgovorih.

Poslanik islama nastavi: I sa svima prisutnima Allah će razgovarati, mnogo. Čak će nekom čovjeku reći: Čovječe, sjećaš li se da si tog i tog dana uradio to i to?, podsjećajući ga na određene grijehe koje je učinio na dunjaluku. Gospodaru, zar mi ono nisi oprostio?, čovjek će u čudu upitati. Jesam, oprostio sam ti, kazat će Allah, i pomoću Moje neizmjerne milosti zaslužio si ovu razinu. I dok budu uživali, pojavit će se iznad njih oblak koji će ih prekriti i iz sebe na njih spustiti miris kakav nikad nisu osjetili. Svevišnji će Gospodar zatim reći: Pođite u počasti koje sam vam pripremio i naslađujte se čime god želite! I mi ćemo otići na tržnicu, okruženu melekima sa svih strana, kakvu nikad niko vidio nije, i o kakvoj nikad niko čuo nije, i kakva nikad nikom na um pala nije, te ćemo uzimati šta god poželimo, a ništa se na njoj neće prodavati, sve će besplatno biti. Na toj tržnici sretat će se stanovnici Dženneta. I tako će čovjek više džennetske razine sresti čovjeka niže džennetske razine– a među dženetlijama nema poniženog – pa će ovog, potonjeg, zapanjiti ljepota odjeće koju će na sebi imati čovjek više džennetske razine, ali će, prije nego što završe razgovor, čovjek nižeg džennetskog stepena biti obučen u ljepšu odjeću, jer u Džennetu nema mjesta lošem raspoloženju i tuzi. Zatim ćemo se vratiti svojim staništima gdje će nas dočekati naše supruge i reći: Dobro došli naši voljeni! Vratio si se ljepši i ljepšeg mirisa nego što si otišao! Čovjek će reći: Danas smo bili u društvu Svevišnjeg Allaha, a onaj ko bude u Njegovu društvu mora se vratiti ljepši nego što je otišao!

Ibn Hibban. Ovaj je hadis dobar

IslamBosna.ba

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button