Vijesti

Građani BiH u ogromnom problemu: Zbog kvara onemogućeno izdavanje ličnih dokumenata

Zbog kvara na informacionoj opremi, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) nije u mogućnosti osigurati kontinuitet u pružanju određenih usluga prema korisnicima, među kojima usluge koje se odnose na izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola, saopćili su iz Agencije.

– Jučer oko 12 sati došlo je do problema na informacionoj opremi koja je u nadležnosti IDDEEA-e. Ovaj problem rezultirao je otežani rad velikog dijela našeg sistema, zbog značajnog broja resursa koji se nalaze na spomenutoj infrastrukturi.

Nažalost, zbog ovog problema, Agencija trenutno nije u mogućnosti da osigura kontinuitet u pružanju određenih usluga prema našim korisnicima. Posebno je važno istaći ministarstva unutrašnjih poslova putem kojih građani podnose zahtjeve za izdavanje svih putnih isprava, ličnih karata, vozačkih dozvola, zatim stanice tehničkih pregleda putem kojih građani vrše tehnički pregled vozila, kao i razmjenu podataka prema svim drugim nadležnim organima – navedeno je u saopćenju.

Problem su pripisali nemogućnosti da nabave novu opremu koja im je prijeko potrebna.

– Važno je istaći da smo u proteklim godinama više puta planirali nabavku adekvatne opreme za ove namjene, ali nismo bili u mogućnosti da to realizujemo zbog nedostatka budžeta, odnosno poništenja nabavke. Nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava i neuspjeha u procesu nabavke 2022. godine (postupak je bio poništen, a nakon toga u budžetu nismo imali više sredstava za ponovno pokretanje procedura nabavke), još nismo uspjeli osigurati novi sistem. Agencija je i u ovoj godini ponovo planirala nabavku navedene opreme, međutim kako su sve državne institucije još u privremenom finansiranju, nemamo mogućnosti nabavke iste – saopćili su iz IDDEEA-e.

Naveli su da im je oprema nabavljena 2012. godine, te da zaposlenici neprekidno rade na tome kako bi se situacija normalizovala.
Izvor:avaz.ba

Related Articles

Back to top button