Zdravlje

Hoćete da smršavite? Zašto?

Sam pojam idealne tjelesne mase je vrlo relativan. Stručnjaci su jedno vrijeme preporučivali tjelesnu masu koja je u granicama idealnog BMI (body mass index).
Međutim, odavno su stručnjaci prepoznali nedostatke ove metode određivanja normalne tjelesne mase. Razlog je što se ovdje uzimaju samo dva parametra u obzir (masa i visina), a ne uzimaju se u obzir drugi bitni parametri, kao što su bavljenje fizičkom aktivnošću, raspored masnoća na tijelu, posao kojim se osoba bavi, stres i dr. Tako bi se moglo reći da sportista i osoba nezdravog životnog stila iste mase i visine imaju isti BMI, a ne uzima se u obzir da je kod sportiste mnogo manji procenat masnoća, a veći mišića, dok je kod druge osobe to suprotno, a ipak sigurno nisu jednako zdravi.
Zato su razvijene mnoge druge metode za određivanje normalne tjelesne mase, kada se mjere obimi raznih dijelova tijela, debljina masnog nabora na struku i dr.

S druge strane, često se zanemaruju lične karakteristike osoba i često se svima preporučuju isti savjeti za idealnu tjesnu masu. Zaboravlja se na činjenicu da je svako od nas individua i da dvije osobe istih antropoloških karakteristika ne moraju jednako reagovati na savjete koji im se preporučuju. Svako je individua i ima svoj način metaboliziranja namirnica. Ne djeluju sve namirnice na sve osobe jednako.
Isto tako, zaboravlja se da ne mora svako imati „idealnu“ masu, jer je to relativan pojam koji se mijenja zavisno od kulture, mjesta življenja, životnog stila, prirodnog okruženja i drugih uticaja. Neke osobe su i sa desetak kilograma „viška“ savršeno zdrave, kao i što ima onih koje su sa idealnom tjelesnom masom vrlo bolesne.

Naravno, nemojte pomisliti da vas podstičemo da se udebljate! Samo želimo da razbijemo pogrešan stav o idealnoj tjelesnoj masi i zaluđenost ovom temom, zbog koje zdravlje pada u drugi plan.
Razmislite o tome!

Za kraj evo jedan savjet:
Unos vlakana u ishrani.
Ljudi koji su povećali unos vlakana, a uz to nastavili jesti kao i obično gubili su na kilaži. Dnevni unos vlakana trebao bi biti između 20 I 30 grama, ali većina nas ne uzima ni polovinu toga tokom dana.
Kako vlakna pomažu da izgubite kilograme?
Dodavanje vlakana u obrok smanjuje unos hrane i doprinosi bržem izlučivanju hrane iz probave
Dobri izvori vlakana su cjelo zrnati tamni kruh, integralna pšenična tjestenina, smeđa riža i neoljušteno voće.

Pripremila: dr. Safija Softić-Namas, dobrekalorije.ba

Akos.ba

Related Articles

Back to top button