Poučne priče

Jesi li spremna umrijeti?

Piše: Dženana Brkić

Sestro, razmišljaš li o smrti? Razmišljaš li o Danu kad ćeš pred Gospodara svoga stati? Razmišljaš li o tome hoćeš li imati šta kao dobro ponuditi? Hoćeš li se spasiti?

Čudan li je vakat došao. Dovoljno je vremena, a opet ga nema. Oduvijek je dan trajao koliko traje i danas. Ipak, čini se da brzo prolazi, da nemamo vremena stići na sve, uraditi sve. Šta se to dešava sa nama?

Okruženi bojama ovog prolaznog svijeta, preokupirani svim nametnutim i nenametnutim obavezama, iscrpljeni na kraju dana od više nebitnim nego bitnim stvarima, zastanemo li i razmislimo o prolaznosti koja nas okružuje? Shvatamo li da sve što imamo jednoga dana će nestati, da će se sve pretvoriti u zaborav, da ništa sa sobom nećemo ponijeti? Osim onoga što je u našim dušama. Osim onoga što smo dali. Osim onoga neopipljivog za ruke, ali opipljivog za Gospodara. Zaista, On je Sveznajući.

Sestre moje, razmišljate li o svojoj neposlušnosti, o svim aspektima u kojima ste popustile i zbog kojih ste nepokorne Gospodaru Milostivome? Razmišljate li kako ćete stati pred Gospodara znajući da se niste pokorile, da niste slušale, da se niste mogle odvojiti od silne prolaznosti ove? Gdje vam je hidžab da vas spasi na Danu sudnjem?

Zašto odgađaš ono što se ne bi trebalo odgoditi, kad i sama znaš da u idućem trenutku možeš umrijeti? Bojiš li se? Ja se bojim. Strah me obuzme svaki put kada pomislim kako ću ponijeti silno breme grijeha mojih, kako ću, takva, pred Gospodara stati. Onda se sjetim hidžaba. Onda se sjetim da sam se pokorila barem u tom aspektu Milostivome. I razmišljam… koja je to blagodat. U ovoj prolaznosti, u svakojakim nevaljalštinama svuda oko nas, ja sam jedna od onih koje čuju. Čuju i primjenljuju. Elhamdulillah.

Želiš li da budeš jedna među onima koje se na Njegova naređenja odazivaju? Učini to i spoznaćeš kakvu blagodat donosi to što činiš nešto dobro, za sebe, a što nije samo vezano za ovaj svijet. A vjeruj mi, spasit ćeš se na oba svijeta zasigurno. Hidžab je spas, i motivacija, i hajr. Spas od ružnih pogleda, motivacija za još veće dobro, i hajr za veću nafaku. Da nam se Allah smiluje!

Četiri sedmice je prošlo od kada sam ja stavila hidžab. A sada je Ramazan. Kakve li milosti nama od Gospodara. A kakva bi milost bila za seke da to učine baš sada, bez ikakvih opravdanja, bez odgađanja, bez kajanja. Subhanallah!

Želim vam svima da ostatak ovog divnog mjeseca ispostite sa lahkoćom. Hvala Allahu što mi je pomogao da ispišem ove redove. Selam alejkum.

Tekst je objavljen 24 juna 2016 godine.

Napomena: autorica ovog teksta je slijepa osoba, međutim, ta činjenica nije je spriječila da se hrabro bori kroz život i čvrstim koracima, uz Allahovu pomoć, korača ka svojim ciljevima.

Priču o njoj pročitajte na slijedećem linku:

http://balkans.aljazeera.com/vijesti/ljudi-prvo-uoce-moj-hidzab-onda-invaliditet

Također, njene tekstove i poeziju možete pratiti na blogu kojeg vodi i uređuje:

http://dzenna.voxxyz.com/

Related Articles

Back to top button