Islamske teme

Kako da nakon gubitka voljenih ostanete povezani s njima

Kada sam izgubila djeda bila sam očajna. Nakon dva mjeseca, izgubila sam i drugog. Da im Allah podari najveće deredže Dženneta bez polaganja računa. Bilo je to kao da sam izgubila dva sidra, dva svjetla. I nakon svih ovih godina i dalje boli njihov gubitak. A najgore mi je bilo što nisam dobila šansu da se pozdravimo.

Mudra mama mog supruga, bračni i porodični terapeut Nuha eš-Šugairi, podijelila je sa mnom riječi utjehe koje su promijenile način na koji se ponašam prema mojim voljenim. Naročito nakon toliko nedavnih tragedija, nadam se da će i vama pružiti utjehu.
Zbogom nije na trenutak. Zbogom je način na koji se odnosimo prema našim voljenim kada su oni s nama.

Ljubav čak i kada ima frustracije, zahvalnost tokom radosnih trenutaka, zagrljaji i poruke i neočekivane bilješke ili telefonski pozivi samo da bi se izrazili momenti povezanosti i zahvalnosti.
Čitav život ispunjen ljubavlju i uvažavanja znači više od trenutka ‘zbogom’.

Možda nećemo imati upozorenje kada dođe vrijeme da neko koga volimo- ili mi sami- ode od svojih najmilijiih. Ali mi znamo da je taj trenutak neizbježan. Umjesto da ih nakon njihove smrti oplakujemo, zapravo živimo život gdje će oni koje iskreno volimo i cijenimo osjetiti koliko nam znače.
A ukoliko su oni koje volite već preselili, ukoliko su iznenada otišli i niste uspjeli da im kažete koliko su vam značili, onda uradite ono što će im sada koristiti. Platite njihove dugove. Dajte sadaku u njihovo ime. Obavite hadž za njih. Dovite za njih i nastavite da dovite dok ste živi.
Sve su to oblici trajnog zbogom, zapravo oni su čak i bolji. Oni su oblici beskrajnog početka ‘Volim i te i, inšaAlah, jedva čekam da zauvijek budem s tobom u najvišim deredžama Dženneta”.
Možda vam nedostaju oni koji su već otišli. Ali ne morate posljednje zajedničke trenutke praviti momentima bola i krivnje. Radite dobra djela u njihovo ime i neka se ljepota njihove zaostavštine nastavi kroz vas. Postanite bolja osoba zbog onoga što su vam oni značili. I uvijek se sjećajte Onoga kome ćemo se svi vratiti. Čak i kada više ne budete fizički zajedno, vaša veza s Njim, vaše dove upućene Njemu za vaše voljene, i dalje će biti nepokolebljivo sidro koje će vas uvijek povezivati.

Napisala: Merjem Amirebrahimi

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

Related Articles

Back to top button