Poučne priče

Kako je petogodišnja kćerka pomogla babi da pripremi hutbu

Jedan imam se jako trudio da pripremi hutbu za džuma-namaz i nije želio da ga uznemirava njegova petogodišnja kćerka, te je izvadio kartu svijeta iz svoje radne sobe, poderao je na komadiće i dao kćerki da je sastavi obećavajući da će se igrati s njom kada završi sa sklapanjem.

Na njegovo iznenađenje, nekoliko minuta kasnije ona se vratila sa kartom svijeta savršeno sklopljenom, svaki kontinent i svaka zemlja je bila na svome mjestu. Iznenađeni babo je upitao: “Dušo, ti ne znaš ništa o geografiji, pa kako si uspjela da tako brzo i jednostavno sve uklopiš?”

Petogodišnja djevojčica se slatko nasmijala i odgovorila: “Na poleđini karte se nalazila slika Kur’ana i natpis La illahe illallah Muhammedu resulullah, i znala sam da ukoliko Allaha, Njegovog poslanika i Kur’an stavim na pravo mjesto, cijeli svijet će biti u savršenom stanju”.

Ono što mu je rekla njegova kćerka je bilo pravo nadahnuće koje mu je bilo potrebno za hutbu. Zahvalio se kćerki i pripremio odličnu hutbu na temu: “Popravite svoj svijet stavljajući Allaha, Njegovog Poslanika i Kur’an na pravo mjesto u svome srcu”. Onda se radostan igrao sa svojom pametnom i lijepom kćerkom sve dok se nisu umorili.
Pouka: Stavite Allaha, Njegovog Poslanika i Kur’an na pravo mjesto i vaš život i oni oko vas će biti u savršenom redu.

O ljudi, već vam je stigla poruka od vašeg Gospodara, i lijek za ono što je u prsima i uputa i milost vjernicima. (Junus – 57)

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

IslamBosna.ba

Related Articles

Back to top button