Zanimljivosti

Kako najbrže rashladiti automobil na velikim vrućinama: Jedna metoda je najbolja

Rezultati su bili iznenađujući, a ovo su metode koje je isprobao.
Millerova istraživanja pokazala su da je kombinacija fizičkih principa i korištenja klima uređaja najefikasnija u borbi protiv ljetnih vrućina u automobilu.

Ljetne vrućine su pred vratima, a parkiranje automobila na suncu može stvoriti neugodne temperature unutar vozila. Aaron Miller, novinar portala “Thrillist”, istražio je nekoliko metoda brzog rashlađivanja automobila. Rezultati su bili iznenađujući, a ovo su metode koje je isprobao.

Čekanje nakon uključivanja klima uređaja

U prvom eksperimentu, Miller je upalio automobil, postavio klimu na maksimum i pustio da sistem radi svoj posao. Bez vožnje, unutrašnja temperatura automobila s početna 53 stepena pala je na 39 stepeni nakon 20 minuta. Razlika između vanjske temperature i unutrašnje temperature auta bila je samo dva stepena, što nije dovoljno učinkovito za brzu rashladnju, posebno ako se žurite na sastanak.

Spušteni prozori i uključen klima uređaj

U drugom eksperimentu, Miller je spustio prozore, uključio klimu na maksimum i pokrenuo automobil. Unutrašnja temperatura bila je hladnija za jedan stepen nego prethodnog dana. Nakon dvije minute zatvorio je prozore, a temperatura je nakon deset minuta pala na 38 stepeni, te na 36 stepeni nakon petnaest minuta. Ovaj je metod bio učinkovitiji, s pet stepeni prednosti u odnosu na prvu metodu.

Zatvoreni prozori i uključena klima

Trećeg dana, Miller je isprobao metodu s uključenom klimom i zatvorenim prozorima. Ova metoda se pokazala još učinkovitijom, jer je temperatura u automobilu s početnih 59 stepeni pala na 31 stepen nakon dvadeset minuta. Hlađenje s uključenom klimom i zatvorenim prozorima omogućava brže ispuštanje toplog zraka i unos hladnog zraka.

Kako najbrže rashladiti automobil na velikim vrućinama: Jedna metoda je najbolja
Rashlađivanje vrata

Za posljednji test, Miller je iskoristio svoje znanje fizike. Spustio je prozor na strani suvozača, nekoliko puta otvorio i zatvorio vrata s vozačeve strane kako bi stvorio područje niskog pritiska koje izvlači vrući zrak iz automobila. Zatim je zatvorio prozor, upalio auto i pojačao klimu na maksimum dok je vozio. Početna temperatura od 57 stepeni pala je na 30 stepeni nakon dvadeset minuta, unatoč paklenih 38 stepeni vanjske temperature.

Koja je metoda najbolja?

Prema Millerovim rezultatima, najbrži način za rashlađivanje automobila je metoda 4. Ova metoda omogućava da se temperatura u automobilu smanjuje za oko dva stepena svake minute.

Millerova istraživanja pokazala su da je kombinacija fizičkih principa i korištenja klima uređaja najefikasnija u borbi protiv ljetnih vrućina u automobilu.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button