Zanimljivosti

Kako posaditi i njegovati jorgovan

Jorgovan pripada porodici maslina. Danas postoji 26 poznatih vrsta jorgovana sa preko 4000 različitih sorti.
Listovi jorgovana su tamnozeleni, ovalnog ili srcolikog oblika. Njegovi cvjetovi su konusnog ili piramidalnog oblika, ljubičaste, bijele ili blijedo ružičaste boje. Cvjetovi osnovne vrste su jednostavni, a četiri krunične listića su pri osnovi srasla u cvjetnu cjevčicu. Danas postoje mnogobrojne sorte jorgovana različitih boja, od krem-bijele do tamnoljubičaste, ali i žute i narančaste boje. Najveći broj oplemenjenih sorti ima višestruko ispunjen cvijet u bogatoj, uspravnoj grozdastoj cvasti, snažnog mirisa.

Visina jorgovana varira ovisno o vrsti, od 2 do 10 m. Stablo jorgovana traži mali prostor u vrtu.

Jorgovan može se posadi u vrtu, uz okućnicu, uz staze, a može se koristiti i kao živa ograda. Odgovara mu sunčano ili polusunčano mjesto i hranjivo, dobro propusno zemljište, blago alkalne sredine. Ako ima previše dušika u tlu jorgovan će slabije cvjetati.

Jorgovan se sadi pojedinačno ili po više primjeraka u skupinama, kao i sa drugim ukrasnim grmljem u vrtu. Sadi se u proljeće ili jesen na razmaku od 1,5 do 4,5 mu zavisnosti od vrste. U rupu duboku, kao i korijen i duplo širu, treba dodati kompost i posaditi jorgovan, a zatim ga dobro zaliti.

Treba izbjegavati sadnju jorgovana u područjima s jakim mrazevima kada kasni mraz može uništiti cvjetne pupoljke.

Da bi se potaknulo cvjetanje, jorgovan se prihranjuje u proljeće gnojivom bogatim fosforom. Đubrenje kompleksnim gnojivom se ponavlja nakon cvatnje.

Neorezani jorgovani po pravilu cvjetaju svake godine. Na starom drvetu daju i više cvjetova ako se ne oreze. Ako potrebno orezivanje, da bi se popravio oblik biljke ili se biljka koristi za živicu, najbolje ga je obaviti nakon cvatnje, prije nego što se formiraju cvjetni pupoljci za sljedeću godinu.

Pri orezivanju treba biti oprezan zato što jorgovan na mladim granama proizvodi cvjetove tek poslije tri godine. Za pomlađivanje jorgovana treba ukloniti samo jednu trećinu starih grana svake godine.

Precvetala cvjetove jorgovana treba redovito uklanjati da bi se spriječilo stvaranje sjemena. Poslije cvatnje treba uklanjati ocvale listove, jer se na taj način potiče grananje.

Treba odrezati i suhe grane i one koje rastu prema središtu grma.

Jorgovan se koristi kao rezano cvijeće. Za vazu se ne reže stabljika jorgovana duža od 40 cm. Grane jorgovana koje se potpuno liše zelenila, mnogo duže traju u vazi. U vazu ga treba staviti kada je već rascvetan, jer se pupoljci u vodi teško otvaraju. Prije stavljanja u vazu treba zdrobiti kraj peteljke, da bi biljka mogla upija više vode i duže ostane svježa.

artnit.net
Izvor:akos.ba

Related Articles

Back to top button