Zanimljivosti

KAKO REAGIRATI NA LAŽI DJETETA

Dječje laži su najčešće beznačajne, ali to ne znači da roditelj ne treba na njih reagirati. Ukoliko samo zanemarimo djetetove sitne laži, ono može steći naviku laganja. Mala djeca niti ne znaju da lažu, sve dok ih na to roditelji ne upozore na to, jer su oni premaleni da bi razlikovali stvarnost od njihovog svijeta mašte.

Djeca ne lažu sa lošim namjerama, ona imaju bujnu maštu, izmišljaju priče koje smatraju istinitima. Roditelji imaju važnu ulogu da im objasne razliku između mašte i stvarnosti. Djeca najčešće izmišljaju priče koji bi voljeli da im se dogode, prenosi portal E-žena.com. Ona najčešće lažu iz razloga da privuku pažnju, da dobiju neku korist, da bi izbjegla kaznu, prikazali se boljima ili zadivili okolinu. U dijete treba usaditi osjećaj za dobro i loše, jer će se na taj način imati snage suočiti sa teškim situacijama kroz život.

Djeca koja se pokušavaju prikazati hrabrijima, nemaju samopouzdanje, te im roditelji trebaju kako bi razvili sigurnost u sebe. Najčešće lažu zlostavljana i zanemarena djeca i to uglavnom zbog straha od kažnjavanja ili kako bi sebi stvorili sliku ljepšeg svijeta koji ih okružuje i dobili pažnju za kojom čeznu i koja im pripada.

Roditelji koji su prestrogi u svom odgoju, ne trebaju se čuditi što im se djeca često služe lažima, jer oni se jednostavno boje da razočaraju svoje roditelje i izbjegnu moguću kaznu.

Roditelji se trebaju paziti da se ispred djece ne služe lažima, jer kada dijete primijeti da roditelj laže ono zaključuje da je to ispravno. Ukoliko primijetite da vaše dijete laže, treba otkriti uzrok takvog ponašanja. Ukoliko ga uhvatite u laži, dijete se ne smije optuživati i prijetiti mu, već na lijep način sa djetetom porazgovarati i poticati ga na iskrenost.

Zajedno sa djetetom treba postaviti pravila ponašanja i tih pravila se držati. Ukoliko nam je ponekad i neka laž simpatična, ne smije se to pokazati djetetu, jer ga na taj način potičemo da se i dalje služi lažima. Laži djeteta treba prihvatiti kao dio odrastanja, treba im se objasniti da laži nisu prihvatljive, a iskrenost djeteta treba nagraditi.

(Hayat/Foto: Freepik)

Related Articles

Back to top button