Islamske teme

KOJA JE NAJBOLJA ŠMINKA ZA MUSLIMANKU-MOJE LIČNO ISKUSTVO

Dobila sam puno poruka a na koje se da pisati na temu lica i tijela , općenito, sve što se ne odnosi na odjeću i izgled. I danas želim pisati o tome. Pišem o onome što ja živim. Možda je to razlog zašto su moji članci toliko zanimljivi za sestre. Ja ću vam reći o stvarima koje sama koristim. I to me čini sretnom..

U mojoj torbici postoje dvije stvari: maskara i rumenilo. Ne koristim kreme, i ne znam kako ih koristiti i kako se to radi tako glatko da nije vidljivo na licu. Vidjela sam u životu samo nekoliko djevojaka koje to mogu učiniti da izgledaju prirodno. Na ostatku činilo se, blago rečeno, ne baš prirodno. Dakle, znajući da neću ionako uspjeti, nisam ni pokušati ga koristiti. Da, i to je nezgodno – pet puta dnevno, koristite korektor nakon što uzmem abdest. Bolje da jedu više voća i povrća i bolje spavaju ne bi bilo potrebe – za skrivanje nesavršenosti kože.

Što se tiče maskare, ja je koristim sa zadovoljstvom. To produljuje trepavice i čini vaše oči izražajnije. Posljednjih nekoliko godina sam kupila ovu maskaru od Dior.

Ne koristim ruž osim bezbojnog sjaja. Nekoliko puta sam pokušala ruž.Moja sestra je rekla da izgledam kao prodavačica. I na licu mog supruga, kad je pogledao u mene s ružem, shvatila sam da je ova vrsta eksperimenta s kozmetikom nije uspjela.

Što se tiče obrva, prema islamu, ne smiju se čupati obrve, osim ako posebno raste dlaka. To ne mijenja oblik obrva. Nikad iščupati obrve. Volim svoj oblik i ne žele ništa mijenjati. Volim obrve, kao što su one. Neke sestre mijenjaju oblik svojih obrva, jer time misle i život promijeniti. Zašto?

Svako ima svoje standarde ljepote, pogledajte obrve Natalie Vodianova – utvrdila je i standard ljepote u svijetu u ovom trenutku.

U islamu, je nemoguće lakirati nokte, jer abdest ne vrijedi, ako su nokti pokriveni s lakom. Prije nego što sam počela klanjati namaz, lakirala sam nokte danima. Trošila na to prosječno 3 sata tjedno. Da li sam sretnija nego sada, kada su ti 3 sata sam potrošiti na nešto više korisno? Mogu reći definitivno – ne. Stavovi ljudi, supruga, rođaka na mene zbog činjenice da moji nokti sada izgledaju prirodno? Ja mogu odgovoriti na sigurno – ne. Sestre, to nije važno?

Po mom mišljenju, lice muslimanku krasi:

1. Iskreni osmijeh. A ona će biti iskren samo kad je srce slobodno od zavisti, bijesa, mržnje, i ispunjen ljubavlju prema Stvoritelju, rodbini, prijateljima i susjedima. Čak i većina vješta šminka ne može sakriti zao izraz.

2. Čistoća i urednost u odijevanju. Pogotovo za nokte. Ruke izgledaju puno ljepše ako su nokti uredno podsječeni i sve ispod njih, uredno očišćeno.

3. Izraz lica. Ponekad, prolazeći izloge, na ulici, sam pogled na moje lice namršte se, a ja sam postala stidjela mojih nastupa.

Sestre, neka nam bude dobrodošlica muževima prijatni osmijeh na licu. A u slobodno vrijeme više Allaha moliti, da očisti naša srca od svakoga zla, to nas ne sprečava biti malo sretniji. Idemo osmijeh više i pokušati naći iste kvalitete u karakteru kao što je Poslanik (savs) . Po mom mišljenju, ova metoda pronalaženja sreće će nas stajati puno jeftinije i biti će korisnija za nas u oba svijeta.

Možda smo precjenjile značaj šminke u našim životima?

Masha Allah.

Rialda Musić
novihorizonti.ba

Related Articles

Back to top button