Pitanja i odgovori

Liječenje nervno rastrojenog djeteta koje se brzo ljuti

Pitanje: Imam jako nervozno i ljutito dijete, kako da ga izliječim od toga?

Odgovor: Hvala Allahu!

O srdžbi smo prije govorili, i, između ostalog, kazali da treba uraditi sljedeće:

tražiti zaštitu Allahovu od prokletig šejtana;
šutjeti;
mirovanje, ako stoji, onda treba sjesti, a ako sjedi, onda treba leći;
sjetiti se nagrade obećane za suzdržavanje srdžbe, jer je Poslanik, s.a.v.s., u vjerodostojnom hadisu kazao: “Nemoj se srditi i dobit ćeš džennet.”
Potrebno je shvatiti veliki stepen i visok položaj za onoga ko se suzdrži od ljutnje, kao što u hadisu stoji: “Ko se suzdrži od srdžbe, Allah će mu sakriti sramote, a ko savlada srdžbu, Allah će mu na Sudnjem danu srce ispuniti nadom.” (Šejh Albani ga smatra hasenom, br. 906.)

Također, u trenucima srdžbe jako je bitno spoznati kako Poslanik, s.a.v.s., govori o tome, pa treba znati da je Poslanik, s.a.v.s., suzdržavanje od srdžbe okarakterisao kao osobinu bogobojaznih, kao što je navedeno u prethodnim hadisima.

U nastavku ćemo navesti lijepu priču koja će pomoći u liječenju srdžbe. Otac je imao jako srditog sina, koji je često gubio razum i ljutio se. Jednom mu je otac dao punu torbu eksera i rekao mu: „Sinko, želim da svaki put kad se naljutiš, zakucaš jedan ekser u našu drvenu ogradu.“ Tako je mladić počeo praktikovati očev savjet. Prvi dan je zakucao čak 37 eksera. Ali kucanje eksera u drvenu ogradu nije bilo lahko.

Mladić je počeo obuzdavati sebe prilikom srdžbe, pa je tako, kako je koji dan prolazio, zakivao manji broj eksera. Nakon nekoliko sedmica uspio je obuzdati se, suzdržati od srdžbe i prestao zakivati eksere. Došao je kod oca i obavijestio ga o svom rezultatu. Otac se jako obradovao tome što je čuo, ali reče sinu: „Sada svaki put kada ti prođe dan, a ti se ne naljutiš, izvadi ekser iz ograde.“ Mladić je počeo vaditi eksere iz ograde svakog dana kad se ne bi naljutio, pa je povadio i sve eksere.

Mladić je opet obavijestio oca o završenom zadatku, a otac ga uze i dovede do ograde te mu reče: „Sinko, dobro si obavio posao, ali pogledaj sada sve te rupe u ogradi, ova ograda nikada ne može biti kao što je bila. Kad u srdžbi kažeš nešto, to ostavi tragove u dušama onih kojima si nešto ružno rekao, baš kao što su i rupe od eksera na ovoj ogradi. Možeš ubosti čovjeka i izvaditi nož, ali koliko god puta da kažeš: “Žao mi je”, rane će ipak ostati.

Izvor: islamqa

Related Articles

Back to top button