Vijesti

Masovne kritike na račun Saudijske Arabije: Desetine hadžija ležali na zemlji, neki u fazi umiranja

Stotine hodočasnika je umrlo tokom ovogodišnjeg hadža – najvjerovatnije zbog ekstremne vrućine. Kritike na račun Saudijske Arabije su sve glasnije.

Razlog tolikog broja smrtnih slučajeva kako prenose mediji „ekstremna vrućina od gotovo 52 stepena!“.

Jordan, Iran, Irak, Tunis, Indonezija i Senegal takođe su prijavili smrtne slučajeve tokom hadža posljednjih dana. Saudijske vlasti su prvobitno pokušale da naglase da veliki broj žrtava nije neobičan tokom hodočašća. Uostalom, mnogi vjernici su već stari i bolesni kada krenu na hodočašće.
Ali da li je sve zaista bilo tako savršeno organizovano kao što saudijske vlasti prikazuju? Video snimci na društvenim mrežama pokazuju suprotno: desetine ljudi leže na zemlji na ulici u Meki, nekoliko izgleda mrtvo ili su u fazi umiranja. Sa njima sjede rođaci a kola hitne pomoći nema na vidiku.

Oštre kritike saudijskih vlasti. Prema zvaničnim informacijama, do sada je izbrojano najmanje 90 smrtnih slučajeva. Ali broj bi mogao da bude veći.

Prema studiji Saudijske Arabije objavljenoj u maju, vremenski uslovi tokom hadža postaju sve teži kako globalno zagrijavanje raste: prosječna temperatura tokom hodočašća raste za 0,4 stepena svake decenije. Tako će se hodočasnici izlagati „ekstremnoj opasnosti“ tokom hodočašća i narednih godina u ionako vreloj Saudijskoj Arabiji.

Izvor:Radiosarajevo.ba

Related Articles

Back to top button