Zdravlje

OPASNOST OD BAKTERIJE – Oprezno sa LUBENICOM, nakon kupovine ODMAH URADITE ovo, izbjegnite ZDRAVSTVENE komplikacije

Sezona lubenice tek počinje. Slobodno uživajte njenoj slasti, ali je prethodno dobro operite.
Pri kupovini lubenice mnogi vode računa o detaljima kako bi izabrali odgovarajuću, slatku i osvežavajuću. Pre nego što je servirate i poslužite sigurno je i ohladite u frižideru ili zamrzivaču. Neki imaju običaj i da je drže u kofi punoj hladne vode.

Međutim, ono na šta se retko obraća pažnja je higijena. Kora lubenice se ne jede, međutim mora biti perfektno čista konzumacije, a evo i zašto.

Na kori lubenice mogu se naći bakterije koje izazivaju listeriozu. Simptomi: dijareja, groznica, bol u mišićima. Naročito je opasna za osetljive kategorije: trudnice, decu i starije. Kada sečete lubenicu preko noža bakterijama zarazite “meso” koje jedemo.Pošto je lubenica slatka, bakterije se brzo razmnožavaju. Da bi bili mirni lubenicu bi čim je donesete kući trebalo dobro istrljati pod mlazom vode.Šta se sve nalazi u jednoj lubenici?

Na 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, sadrže puno vode, koja nam je leti veoma važna, a istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.

Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjemu frižideru ona zapravo gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti.

Moćni L-U lubenici možete pronaći najveći udeo aminokiseline citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za erektilnu funkciju – 210 mg u 100 g lubenice,piše Srbijadanas

Vitamin C

20% dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljeno je sa 180 g lubenice. Osim toga, vitamin C će zaštititi vaše mišiće i kosti. Lubenica je odlična za dijetu jer sadrži svega 30 kalorija.

Snažni likopen

Slasno povrće može da smanji rizik od moždanog udara za 20 %, zahvaljujući velikoj količini likopena.

Vitamin A

Od 150 g lubenice, 5 odsto čini vitamina A, koji je važan za zdravlje vaše kože

Hidratacija

Lubenica se sastoji od 92% vode, 6% šećera i 2% vlakana.

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button