Islamske teme

Namaz- stanica za odmor

Svako malo se oduševim savršenošću islama i kako su u njemu dati odgovori na sva životna pitanja. Najnovije ”otkriće” možda jedne očigledne poruke, je veza namaza i nas žena sa milion obaveza.

Svaki dan smo rastrzane između djece, kućnih obaveza, muža, ibadeta, odgoja, kuhanja, posla, Facebooka, prijateljica… I čini nam se da u našem danu od 24h ne možemo izdvojiti ni 5 min da stanemo, malo saberemo misli, napunimo baterije i idemo dalje. Ali Uzvišeni je mislio i na nas i dao nam je čak pet dnevnih stanica za punjenje baterija- NAMAZ.

Nažalost, u trci za dnevnim obavezama možda i zaboravimo na tu dimenziju namaza, pa ga obavimo kao još jednu obavezu, a ne kao priliku za odmor i punjenje energijom.

Namaz nam je prilika da tih par minuta ne mislimo o obavezama ispred nas. To nam je prilika da ispraznimo misli, zahvalimo se Uzvišenom na svemu što nam je podario, odmorimo se od svega, skupimo energiju, posložimo prioritete i nastavimo dalje.

Ako budemo svjesni i ove dimenzije namaza, dan će nam biti daleko drugačiji sa čak pet ”stanica za odmor”. Tada sebi možemo dati za pravo da, bez grižnje savjesti, ne mislimo ni o čemu drugom osim o tome da smo došli da ”porazgovaramo” sa našim Stvoriteljem i da u tom trenutku ništa nije bitnije od tog razgovora.

Tih par minuta treba isključiti buku koja dolazi sa svih strana u vidu poruka, zahtjeva, to do lista, obaveza, i doživjeti blagodat tišine. A nakon što napunimo baterije, daleko ćemo lakše podnijeti buku koja jedva čeka da se vrati nazad u naš život.

A radosno ćemo iščekivati naredni namaz kada će ponovo buka utihnuti i kada ćemo dobiti zasluženo vrijeme samo za sebe i najbitniji ”razgovor” na svijetu.

(Izvor: blog Dnevnik jedne hidžabice, Facebook stranica: https://www.facebook.com/dnevnikjednehidzabice)

Related Articles

Back to top button