Islamske teme

Naučne FAZE RAZVOJA EMBRIJA | Potvrđene Kur’anom

Naučne faze razvoja embrija potvrđene Kur’anom

…Zamoljen da prokomentariše riječi iz sure Hadždž 22, ajet 5:

„O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje, – pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa OBLIKOVANOG I NEOBLIKOVANOG…”

Ako bi ste napravili razrez u toku ove faze razvoja, i analizirali embrion, vidjeli bi ste da u ovoj fazi neki organi su formirani, a neki nisu.

Zatim je prof. Maršel Džonson rekao – Ako kažem samo: „formirano”,nda opisujem one dijelove koji su potpuno formirani, a ako kažem „nije formirano” onda opiusujem one dijelove koji nisu formirani, tako da je najbolji mogući opis onaj u Kur`nu „…OBLIKOVANO I NEOBLIKOVANO…”Jer, neki organi su tada već formirani, a drugi nisu.

Prof. Keatmoore kaže da je danas u embriologiji poznato nekoliko faza razvoja embriona, ali je veoma teško sve to razumjeti, jer su to prosto pobrojane

Faze: faza1.faza 2. faza3…

Kur`an zasniva poređenje naoblicima embriona u različitim fazama, što je daleko superiornije i razumljivije od onoga dokle je došla današnja embriologija! Ako bi neki naučnik objašnjavao embriologiju kao što je objašnjeno u Kur`nu, bilo bi mu potpuno lakše da objasni i razumije,za razliku od onoga, kako to opisuje moderna nauka.

Faza 1. faza 2. faza 3…

Kur`n kaže u suri Abese 80 ajet 19-20.

„Od kapi sjemena ga stvora pa mu odredžuje ono što hoće,”„i put mu učini lahkim, „

Ljudi se uglavnom čude kako to beba može da prođe kroz prolaz koji je širok jedva jedva tri četiri prsta?!

Beba je kompletna, ima ruke i noge, pa kako je to moguče?Kur`an kaže da Allah Subhane we te ala olakšava put!Mi danas znamo da sve počinje kada se posteljice otrgne i izgubi kontakt, a unutrašnje kontrakcije guraju bebu kroz kanal… Voda iz vodenjaka koja puca , pomaže bebi da sklizne kroz kanal, dok razni bebini pokreti podstiču njeno kretanje.

Zbog toga Kur`an kaže da Allah Subhane we te ala čini put lahkim. Kur`an vam daje dokaze, opisuje vam različite stadijume embriona – Ko je to mogao da opiše ove stvari?Kur`an vam postavlja pitanje:

PA ZAR NEĆETE VJEROVATI ?!

Zar nećete vjerovati u Časni Kur`an?!Kur`an kaže u suri Sedžda 32, ajet 9 :

„…On vam i sluh i vid i pameti daje -, a kako vi malo zahvaljujete”!

Ista poruka se ponavlja u suri Insan 76, ajet 2

„…činimo da on čuje i vidi.” -(Quran)

U današnje vrijeme došli smo do saznanja sa pravo čulo koje se razvije jeste čulo sluha. Kur`an spominje prvo SLUH , pa onda VID.

Do petog mjeseca trudnoće čulo sluha je kompletirano, a bebine oči su kompletne tek u sedmom mjesecu!

Zamislite !

Kur`an nas podučava redosljedu, prvo dolazi sluh pa onda vid.

„PA KOJU BLAGODAT GOSPODARA SVOGA PORIČETE???” PA ZAR NEĆETE VJEROVATI ?! LA ILAHE ILLELLAH MUHAMMEDU RESULULLAH! NEMA BOŽANSTVA OSIM ALLAHA I MUHAMMED JE ALLAHOV POSLANIK!!!

Naša posljednja dova je:

HVALA ALLAHU GOSPODARU SVJETOVA!!!

Predsjednik Islamske Istraživačke Organizacije: Dr. Zakir Naik

dzemat-sabah

Related Articles

Back to top button