Zdravlje

Med i češnjak za zdravlje organizma

Med i češnjak naoko dvije nespojive namirnice, a svaka od njih pruža organizmu višestruku dobrobit za zdravlje. Prema nekim kulturama spoj meda i češnjaka je recept tajnih eliksira za pomlađivanje.

Češnjak je snažan prirodan antibiotik, pozitivno kako je dokazano djeluje na kardiovaskularni sustav, kožna oboljenja, infekcije, viruse, imuno sustav. Vrlo je učinkovit protiv neugodnih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Antibiotičke osobine češnjaka izravna su posljedica alicina proizvedenih iz sirovog čistog zdrobljenog češnjaka.

Kuhanje se ta svojstva gube pa kuhani češnjak gotovo da i nema nikakvu vrijednost kao antibiotik, iako i tako on uvijek zadržava i neke druge svoje prednosti kao namirnica.

Med također kao i češnjak ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Što još više unutar ovih stranica napisati o medu a da to niste znali i/ili pročitali?

Kombinacijom te dvije lako dostupne i zdrave namirnice organizmu daju veliku potporu u borbi protiv upale grla, prehlade ili gripe.

S medom češnjak postaje ukusniji i onima koji ga ne mogu prije svega zbog mirisa “ni smisliti”. Tako se preporuča, posebno dolaskom zimskih mjeseci, da držite bar jednu staklenku ove zdrave kombinacije na dohvat ruke. Na prvi znak upale grla, prehlade ili početka gripe žličica ove kombinacije svakih sat do dva tijekom dana. Nastavite li konzumaciju nakon dva tri dana zbog bolesti ili kod preventivne konzumacije jedan do dva režnjića kroz dan bit će sasvim dovoljna.

Iako se med ne čuva kao što znate u hladnjaku, ovu kombinaciju spremite na hladno dakle u hladnjak, tako da ćete biti spremni za zimu i bit će vam pri ruci kada se počnete osjećati bolesno. Odlučite li sami pomješati te dvije namirnice nakon mješanja pričekajte dva do tri dana, dok se okusi ne stope, uostalom postaju bolji stajanjem. Možete staviti i mljeveni češnjak ukoliko vam je pri ruci, nećete pogriješiti.

Priprema meda s češnjakom:

Sastojci:

1 staklenka sa poklopcem

1 šalica očišćenog i odvojenog u režnjeve češnjaka

1/2kg bagremovog meda

Priprema:
Napunite posudu s češnjakom i prelijete ga medom. Ostavite smjesu da odstoji 3-4 dana, a zatim stavite u frižider gdje ćete to čuvati do godinu dana (ili sve dok ne potrošite)

NAPOMENA:

OBA OVA INGRADIJENSA SU SPOMENUTA U ISLAMSKIH IZVORIMA / VRIJEDNOST MEDA SE SPOMINJE U KUR`ANU I HADISIMA ALLAHOVOG POSLANIKA MUHAMMEDA SALALLAHU ALEJHI VE SELLEM, A CESNJAK JE TAKODZER SPOMENUT U HADISIMA.

PRIPREMIO: SUAD MACIC dzemat-sabah

Related Articles

Back to top button