Zdravlje

Naučnici opet opominju: Ne čistite uši štapićima

Već decenijama ljekari upozoravaju na opasnost korištenja štapića za čišćenje ušiju. Američka akademija za otorinolaringologiju ažurirala je savjete za održavanje higijene ušiju i još jednom apelovala na ljude da ne čiste uši štapićima.

Savjeti objavljeni u ovomjesečnom izdanju časopisa američke Akademije za otorinolaringologiju ne sadrže mnogo novosti, a poruka je da u uho ne treba stavljati ništa “manje od vlastitog lakta”.

Ljekari tvrde da svi objekti manji od lakta koje stavljamo u uši mogu porezati naše ušne kanaliće, oštetiti bubne opne i poremetiti slušnu kost, što može dovesti do gubitka sluha, vrtoglavice, zvonjave u ušima i drugih simptoma povrede uha.

“Na proizvodu je prikazan jasan crtež koji pokazuje kako štapiće ne treba gurati u uho, odnosno ušni kanal, zvukovod. Korištenje vatenih štapića za uši može ušni vosak gurnuti još dublje u ušni kanal i tako oštetiti bubnu opnu”, piše, između ostalog, u časopisu.

Ljekari ističu da vosak štiti unutrašnjost uha od prodora prašine i bakterija, ali i osjetljivu kožu. Uobičajeni pokreti čeljusti poput pričanja ili žvakanja, zajedno s rastom kože unutar ušnog kanala obično pomažu pri uklanjanju zaostalog ušnog voska, a nakon čega prilikom tuširanja vosak potpuno odlazi.

Korištenjem štapića za uši unutrašnjost uha gubi prirodnu zaštitu, stoga budite oprezni i štapićem za uši čistite samo vanjski dio uha, a ukoliko imate problem s viškom voska u uhu posjetite ljekara jer je riječ o osjetljivom organu koji se lako može oštetiti.

(Klix.ba)

Related Articles

Back to top button