Zanimljivosti

Njega sobnih biljaka tokom zime

Posle boravka na balkonima i u baštama, biljke tokom zime moraju da se prilagode novim, nepovoljnijim uslovima u zatvorenom prostoru – bar kada je reč o temperaturi, svjetlosti i vlažnosti vazduha. Važno je da biljke koje traže više svjetlosti, na primjer drvo života, fikus ili kroton, budu postavljene bliže prozoru.

Temperatura – Biljke ne podnose naglu promjenu temperature. Zato prilikom otvaranja prozora zimogrožljive biljke treba pomjeriti ili zakloniti. Temperatura vazduha u prostoriji trebalo bi da bude između 15 i 20 stepeni.

Ali nekim biljkama, kao što su datura, oleander, bugenvilija, hristov venac, hrizanteme i limun odgovara temperatura od četiri do 10 stepeni. Ciklame i azaleje vole hladniji prostor i temperaturu do 13 stepeni. Kaktusi se čuvaju u svjetloj prostoriji, u kojoj temperatura ne smije da bude niža od pet stepeni.

Vlažnost vazduha – Opšte pravilo je da je većim biljkama potrebno 40, a manjim biljkama 50-60 odsto vlažnosti vazduha.

Vlažnost vazduha možete povećati orošavanjem odstajalom vodom sobne temperature u ranim jutarnjim satima, postavljanjem raznih posuda sa vodom na grijna tjela ili kupovinom većeg podmetača koji ćete ispuniti kamenčićima i vodom, a saksiju sa biljkom postavite na vlažne kamenčiće.

Biljke sa dlačicama na listovima (ljubičice), begonija i ciklama ne podnose prskanje.

Presađivanje i đubrenje – U zimskim mjesecima biljke miruju, pa ih zato ne treba presađivati. Međutim, ako ste primorani da to uradite, onda koristite novu zemlju, a biljke presađujte u za broj veću saksiju. Mineralna đubriva se dodaju biljkama samo u periodu intenzivnog rasta (proljeće, ljeto i rana jesen). Ali postoje vrste koje cvjetaju tokom zime (kamelija…) ili krajem zime (azaleja, ciklama, kalanhoja), kao i one koje cvjetaju u toku cijele godine (ljubičice) i one se moraju prihranjivati.

Zalivanje?- To zavisi od vrste biljke, mjesta na kojem se ona nalazi i temperature u prostoriji. Ako je prostorija svjetla i topla, biljke treba češće zalivati i zemlju održavati umjereno vlažnom. Biljke koje cvjetaju tokom zime češće zalivajte, a one koje se u to vrijeme odmaraju rijeđe. Na primjer, ciklame i azaleje zalivajte na dva do tri dana. Voda za zalivanje mora da odstoji i da bude sobne temperature.

Biljke sa sitnim listovima koje prekrivaju tlo (kućna sreća) zalivajte odozdo sipanjem vode u tacnu ili potapanjem 3/4 saksije u posudu s vodom. Ako je temperatura u stanu veća od 20 stepeni, u sredinu rozete bromelija (lisnate i cvetajuće biljke, kao što su ananas, indijansko pero, tilandzija, ehmeja…) sipajte vodu, ali ne kvasite previše supstrat.

Palme zalivajte jedan put u sedam dana, a dracenu, kroton i fikus jedanput u 7-10 dana. Kliviju premestite na hladno i tamno mjesto i počnite sa zalivanjem tek kada se pojavi cvijetna stabljika visine 20 cm. Kaktus, koji cvjeta u decembru i januaru, ne zalivajte sve dok se ne pojave cvjetni pupoljci. Kaktuse i sukulente (biljke mesnatih listova) ne treba zalivati u toku zime da bi naredne godine cvjetali.

Upozorenje – Veoma je bitno da biljke držite na dva do tri metra udaljenosti od grijnog tijela.

mojabasta.com

Izvor:akos.ba

Related Articles

Back to top button