Islamske teme

Nošenje proteze iz estetskih razloga

Pitanje: Es-selamu alejkum uvazeni, da li je zabranjeno nositi protezu radi spajanja prednjih zuba ako se to radi čisto iz estetskih razloga? Meni su prirodno razdvojeni prednji zubi ,međutim jos više su se razdvojili otkada sam izvadila kutnjak, usled preširoke vilice… Da vas Allah nagradi!

Odgovor: Allahova stvorenja, pogotovu čovjeka, kojeg je Allah stvorio u najljepšem obliku, nije dozvoljeno mijenjati, na osnovu kur’anskog ajeta: “…a on je rekao: ‘Ja ću se, sigurno, potruditi da preotmem za sebe određen broj Tvojih robova, i navodit ću ih, sigurno, na stranputice, i primamljivat ću ih, sigurno, lažnim nadama, i sigurno ću im zapovjediti pa će stoci uši rezati i sigurno ću im narediti pa će stvorenja Allahova mijenjati!’” (En-Nisa, 118, 119). Islamski učenjaci dozvoljavaju ugrađivanje proteze ako je ona neophodna, kao, naprimjer, da čovjeku dotraje zub, pa nije svrsishodan, ili da ispadne. U tom slučaju dozvoljeno je ugraditi protezu. Ako za protezom ne postoji potreba, to jest, ako je Vi želite ugraditi “čisto iz estetskih razloga”, kako ste se izrazili, u tom slučaju ne bih Vam savjetovao da to činite.
Pa ipak, smatram da se ovdje mora naglasiti razlika između “uljepšavanja” pomoću kojeg se vraća pređašnji čovjekov izgled, i uljepšavanja pomoću kojeg čovjek doslovno mijenja svoj izgled u kojem ga je Svevišnji Allah stvorio. Prva vrsta “uljepšavanja” dozvoljena je, a druga je zabranjena. Evo i primjera. Kad bi čovjeku uslijed udarca po ustima pocrnio zub, bilo bi dozvoljeno oštećenom zubu, pomoću navlake ili na bilo koji drugi način, vratiti pređašnju boju (pod uslovom da iz toga ne proistekne šteta po ostale zube ili šteta po zdravlje; treba se posavjetovati s povjerljivim zubarom). Dakle, ovo je prva vrsta “uljepšavanja”, i ona je dozvoljena. No, nije dozvoljeno mijenjati boju jednog ili više zuba kad to nije neophodno niti za tim postoji potreba. Čovjekova želja da ima ljepše zube ovdje nije mjerodavna. I ovo je druga, zabranjena, vrsta uljepšavanja. A Allah, opet, najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

Minber.ba

Related Articles

Back to top button