Pitanja i odgovori

Obavještavanje supruge o ženidbi sa drugom žen, obaveza ili ne?

Pitanje: Da li je dozovoljeno da muž supruzi taji svoj sljedeći brak (drugi, treći ili četvrti)? Dakle, da se oženi drugom ženom bez da joj to najavi?

Odgovor: Uzvišeni Allah je muslimanu muškarcu dopustio da u isto vrijeme ima maksimalno četiri supruge.
Za validnost poligamije uvjetuju se određeni uvjeti, kao što su pravednost među surugama, materijalana mogućnost izdržavanja supruga, ali dopuštenje ili obavještavanje prve supruge o tom nije jedan od uvjeta validnosti poligamije.
Normalno, spomenuta konstatacija ne znači da je muslimanu zabranjeno da to učini, niti znači podržavanje poligamije bez da se o tome prethodno obavjesti prva supruga.

Pitanje poligamije u našem podneblju velika je nepoznanica, zato bi se tom pitanju trebalo pristupati ozbiljno i sa puno opreza. Faktor koji može odigrati veoma veliku ulogu u uspješnom praktikovanju poligamije jeste bračna harmonija prvog braka, koja svakako iziskuje na prvom mjestu da muž konsultuje i obavjesti prvu suprugu o namjerama poligamije.
Ako će prakticiranje poligamije srušiti prvi brak, uzrokovati rastavu braka, onda se tom poligamijom ne postižu ciljevi zbog kojih je u osnovi dopuštena poligamija u islamu, stoga onaj ko želi da praktikuje poligamiju i ima uvjete za to, treba da bude obazriv na tragove poligamije na njegov prvi brak, naročito ako u prvom braku već ima potomstvo.

Isto tako, ona supruga koja vidi da njen muž ima želju ili potrebu za poligamijom, ne bi trebala da na to pitanje glada pogledom zabludjelog Zapada, koji normalnim smatra prostituciju i preljubu, a najvećim grijehom smatra poligamiju u kojoj druga supruga ima apsoluto sva prava kao i prva, za razliku od njihove “poligamije” u kojoj žena nema ama baš nikakvih prava.

Sve spomenuto se odnosi na situaciju ak osupruga nije prije stupanja u brak uvjetovala mužu da u periodu dok su njih dvoje u braku ne praktikuje poligamiju.
Ako je žena uvjetovala mužu spomnuti uvjet, pa muž odluči da oženi i drugu suprugu, onda u tom slučaju prva žena ima pravo da traži razvod braka, zbog toga što je muž prekršio uvjet kojeg je obaćao da će se pridržavati.

Allah najbolje zna.

Odgovorio: Pezić Elvedin

Minber.ba

Related Articles

Back to top button