Zdravlje

Obmana u obliku „light“ cigareta

Žene predmet agresivne marketinške kampanje duhanske industrije

Duhanska industrija ženama pušenje predstavlja kao simbol slobode, a dešava se nešto sasvim suprotno od toga. Osim što postaju neslobodne – ovisnice od duhana, njihovi zubi crne, koža počinje gubiti sjaj i brže stari zbog većeg gubitka kisika, a one postaju podložnije teškim oboljenjima.

Svjetska zdravstvena orhanizacija (WHO) je upozorila da su žene postale glavnom metom agresivnih marketinških kampanja proizvođača cigareta. WHO je tada pozvala sve vlade da potpuno zabrane reklamiranje cigareta i eliminiraju duhanski dim iz svih javnih prostora i radnih mjesta.

U isto vrijeme pušenje žena je u stalnom rastu i one postaju glavna meta agresivne duhanske industrije koja potpuno zanemaruje zdravstvene rizike po njihovo zdravlje. Mnogi brendovi cigareta se predstavljaju ženama s porukom elegancije, ljepote i vitke linije, čime sve više bivaju privučene mlade djevojke pa čak i djevojčice. A jedini koji ima koristi od toga je industrija duhana, dok njihovi konzumenti pušenjem samo izgaraju dato im zdravlje i ljepotu.

Specifičnosti epidemije pušenja kod žena

Službe za epidemiologiju u svijetu upozoravaju da epidemija pušenja među ženama ima svoje specifičnosti što duhanska industrija itekako koristi. Duhanska industija usmjerena na žene pokušava lažno koristiti žensku ljepotu, očuvanje vitkosti, pojam emancipiranosti, uspješnosti i slobode u marketinške svrhe. Posebno je opasan oblik promidžbe njihovih proizvoda pod nazivima „light“, „s malo katrana“, – da bi se stekao lažan dojam kako se radi o manje štetnim proizvodima. Nažalost promidžba u obliku „light” ima odlične rezultate kod prodavača cigareta. Žene tako jednostavno nasjedaju na obmanu u obliku „light” i svi koji pokušaju da ih uvjere da je to tek marketinški trik teško će u tome uspjeti. Kao da ono „light” u sebi ima hipnotičku moć koja se teško otklanja.

Proizvođači cigareta, također, pokušavaju uvjeriti žene da je pušenje znak slobode, a dešava se nešto sasvim suprotno od toga. Osim što postaju neslobodne, ovisnice od duhana, njihova koža počinje gubiti sjaj i biva sklonija boranju zbog većeg gubitka kisika, a da ne govorimo o ozbiljnim zdravstvenim problemima. “Modernizacija” je njihov poseban trik na koji žene širom svijeta tako lahko nasjedaju. Pušenje cigareta je najlakša promjena koja im se nameće kao oblik modernizacije, a koju one mogu jednostavno da ostvare. Mnoge od njih započinju pušiti i time zamišljaju da ostvaruju san o slobodi, da postaju moderne, a nemaju nikakvu predstavu o opasnostima kojima se izlažu, i to ne samo sebe veći i svoj budući porod.

Istraživanja su pokazala da trudnice koje puše imaju češće problema sa implantacijom oplođene jajne ćelije u maternicu, kao i da je kod njih značajno veći rizik od pobačaja. Prirodna menopauza se javlja ranije kod žena koje puše zbog utjecaja pušenja na lučenje estrogena. Pušenje smanjuje gustinu koštanog tkiva, istraživanja kažu, putem delovanja na estrogen. Žene koje puše 20 cigareta dnevno će imati koštanu masu 5 do 10 puta manju nego nepušači sličnog životnog doba.Ovakvo smanjenje koštane mase je dovoljno da poveća rizik od fraktura, upozoravaju u udruženjima za zaštitu zdravlja.

Kao primjer marketinga duhanske industrije mogu se uzeti E-cigarete koje proizvodi kompanija Vaping Vamps. One su samo jedne u dugačkom nizu proizvoda koji ciljaju na žene, obično putem ružičaste ili ljubičaste boje u dizajnu kutije cigareta i tanje duže cigarete koja bi trebalo da predstavlja eleganciju i prefinjenost – otrov u što ljepše dizajniranim kutijama. Žene “padaju” na dizajn, a odnedavno su tome veoma skloni i muškarci. To kompanije veoma dobro znaju i uveliko koriste za promidžbu svojih proizvoda. Tako je npr. Fujitsu predstavila svoje kompjutere „Floral Kiss“ (cvjetni poljubac), dok je Honda na tržište lansirala ženski automobil boje žvakaće gume pod nazivom „She’s“. A do cigareta je najlakše doći …

Nažalost, samo 9% svjetske populacije ima propise o sveobuhvatnoj zabrani reklamiranja duhana, a samo 5,4 % odgovarajuće zakone o zaštiti od duhanskog dima, stoji na stranici WHO. Okvirna konvencija o nadzoru nad duhanom koju je potpisalo 170 potpisnika, naglašava potrebu u strategiji nadzora nad duhanom uz uzimanje u obzir specifičnosti prema polu.

Pušenje je veća prijetnja za zdravlje žena nego muškaraca

Žene koje redovno puše cigarete imaju čak 25 posto veću šansu od muškaraca da obole od srčanih bolesti, upozoravaju američki naučnici. Toksini u duhanskom dimu imaju pogubniji učinak na žene, a istraživanje je uzelo u obzir i činjenicu da žene puše prosječno manje cigareta nego muškarci. Američka studija je obuhvatila proučavanje rezultata 86 internacionalnih istraživanja s oko četiri miliona učesnika. Autori studije – dr. Rachel Huxley, sa Univerziteta u Minesoti, i dr. Mark Woodward, sa Johns Hopkins Universiteta u Marylandu zaključili su da „žene izvlače više kancerogena i drugih toksina iz istog broja cigareta nego muškarci“.

I norveški naučnici su otkrili da žene koje puše imaju veći rizik da obole od karcinoma od muškaraca. Oni su proučili medicinske kartone 600.000 pacijenata i otkrili da je rizik od raka crijeva povezan s pušenjem dvostruko veći kod žena nego kod muškaraca, prenosi BBC. One žene koje su počele pušiti sa 16 godina ili mlađe i one koje su pušile desetljećima imale su značajno povećan rizik da obole od te bolesti.

Svako drugo dijete izloženo pasivnom pušenju

Kako je objavljeno u časopisu “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, tinejdžerke su znatno izloženije riziku od bolesti izazvanih pasivnim pušenjem od svojih vršnjaka suprotnog pola, prenosi američki magazin “Time”. Naučni tim Univerziteta Zapadne Australije proveo je istraživanje koje je obuhvatilo više od hiljadu tinejdžera nepušača, s fokusom na pušačke navike u njihovom domu. Ispitanici su rođeni u periodu od 1989. do 1992. godine, a praćene su aktivnosti povezane s duhanskim dimom prije svega kod njihovih roditelja, a zatim i ostalih ukućana.
Istraživanje je pokazalo da je gotovo svako drugo dijete u svom domu izloženo pasivnom pušenju, a na osnovu uzoraka krvi utvrđeno je da su tinejdžerke puno više izložene riziku od većeg kolesterola i srčanih bolesti.

Prema procjenama WHO-a u svijetu godišnje umire oko 600.000 osoba od posljedica izloženosti duhanskom dimu, od toga 64% su žene.

Po studiji koja je provedena na više od milion žena utvrdilo se da će one koje prestanu pušiti do dobi od 30 godina u potpunosti izbjeći rizike ranijeg umiranja od bolesti povezanih s pušenjem.

Zabrinjavajuća porast broja pušača među djevojkama

Moto obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv pušenja 2010. godne bio je „zaštitimo žene od duhanskog dima“, zbog poražavajućeg podatka da je broj pušača među ženama u stalnom porastu. Međutim od tada do danas broj žena pušača je u stalnom porastu, dok se stopa pušenja kod muškaraca zaustavila, pokazuje studija koje je uradila Nevladina organizacija ENSP (European Network for Smoking and Tobacco Prevention) koja se bori protiv pušenja uz izražavanje zabrinutosti zbog činjenice da se duhanska industrija koristi mehanizmima koji su osjetljivi na potrebe žena.

Prema navodima Zavoda za javno zdravstvo FBiH posebno zabrinjavajući je porast broja pušača među djevojkama, i činjenica da reklamiranje duhanskih proizvoda sve više za cilj ima djevojke i djevojčice. Podaci iz 151 zemlje pokazuju da je broj pušača adolescentkinja u stalnom porastu. „U nekim zemljama broj muških i ženskih adolestenata pušača skoro je izjednačen“, navodi se u izvještaju SZO ˝Žene i zdravlje˝.

Žene teže ostavljaju duhan

Žene teže prestaju pušiti nego muškarcima, jer njihov mozak drugačije reagira na nikotin, objavili su američki naučnici sa Yale University. Njihovo istraživanje je ukazalo na postojanje razlika u pogledu aktiviranja receptora u mozgu koji se vežu uz nikotin i tako jačaju zavisnost. Stručnjaci vjeruju da su uočene razlike među polovima posljedica djelovanja hormona progesterona, objavio je stručni časopis Archives of General Psychiatry, podaci su koji se mogu naći na stranicama WHO.

Pušači zbog nikotina imaju ubrzane tjelesne funkcije i rad srca, zbog čega troše nešto više kalorija od nepušača. Zbog toga im se metabolizam usporava kada prestanu pušiti, a to dovodi do povećanja tjelesne težine. Oni koji su ostavili cigarete u prosjeku su se udebljali za 2,7 do 3,6 kilograma, ali to nije imalo uočljiv efekat na njihovo kardiovaskularno zdravlje. „ Možete biti sigurni da ćete biti zdraviji ako ostavite pušenje, manje povećanje tjelesne težine nije ništa u odnosu na teška oboljenja koja vas čekaju ako nastavite pušiti “, izjavio je doktor Michael C. Fiore sa Univerziteta u Wisconsinu, koji je također učestvovao u ovom istraživanju. Studij, također nudi niz jednostavnih savjeta da se spriječi naglo debljanje nakon prestanka pušenja. Osim što skreće pažnju da se hranom ne zamjenjuju cigarete. Preporučuju da se češće pije mlaka voda. Pušači, kako se ističe, piju mnogo manje vode nego nepušači, jer oni na neki neobjašnjen način na najmanju žeđ reagiraju paljenjem cigarete, a svoju potrebu za tečnošću zadovoljavaju uglavnom unošenjem kafe, sokova ili alkohola. „Mlaka voda koju ćete uzeti u periodu najžešće krize ubija želju za cigaretom. Pravilno raspoređeni gutljaji mlake vode mogu ovu želju svesti na minimum i tokom više sati. Istovremeno, voda čini bržom detoksikaciju organizma pa i sama želja za pušenjem tokom vremena postaje slabija. Ako pijete puno dobre zdrave vode u periodu detoksikacije, čišćenje vašeg organizma od nakupljenih otrova će biti manje bolno i kraće će trajati“, tvrde stručnjaci. Preporučuju se i vježbe disanja na svježem zraku. „Što više vremena provodite na čistom zraku, čist zrak će vam biti sve potrebniji i umivajte se češće, jer umivanje donosi olakšanje, a tuširanje uspijeva da potisne želju za cigaretom. I okružite se mirisima“, stoji u ovoj studiji.

AJŠA HADŽIMEŠIĆ- HAFIZOVIĆ

Related Articles

Back to top button