Zdravlje

Ovaj se prirodni antibiotik pokazao odličnim u regulaciji šećera, visokog tlaka…

Ovo istraživanje još je jedan dokaz o tome koliko je prehrana važan saveznik kvalitete našeg zdravlja
Ako još uvijek dvojite zbog intenzivnog mirisa koji poslije ostavlja, možda baš zbog sljedećih saznanja češnjaku ipak pružiti priliku.

Naime, ovaj prirodni antibiotik kako ga ljubitelji vole nazivati zbog antioksidativnog spoja alicina koji sadrži u sebi, pokazao se ne samo odličnim saveznikom našeg imunosnog sustava te ozbiljnim borcem protiv visokog tlaka, već i dobrim stabilizatorom kad je u pitanju šećer u krvi, kolesterol i crijevni mikrobiom.

Pokazalo je to nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients, a koje su meta-analizom proveli istraživači sa Sveučilišta Southeast i Xizang Minzu u Kini.

Glukoza i lipidi ključni su hranjivi sastojci koji, između ostalog, našem tijelu osiguravaju energiju. Zbog brojnih životnih disbalansa poput rigoroznih dijeta, konzumacije alkohola ili nedovoljnog kretanja, potencijalno možemo narušiti balans glukoze i lipida i tako povećati rizik od raznih zdravstvenih tegoba.

– Poremećaji metabolizma glukoze i lipida mogu dovesti do niza kroničnih bolesti, uključujući aterosklerozu, dijabetes i bolest masne jetre – navode istraživači u objavljenom radu nadalje objašnjavajući kako se češnjak još u drevnim vremenima povezivao s dobrim zdravljem, a prethodno je bio povezan s regulacijom lipida, kao i s razinom glukoze u izoliranim studijama.

Napravljenom meta-analizom utvrđeno je da oni koji su uključili bijeli luk u svoju prehranu, dugoročno imaju bolje vrijednosti glukoze u krvi te više dobrog holesterola (HDL), a manje onog lošeg (LDL) te kako navode, čini se da to nije utjecalo na razine triglicerida. Pokusi obuhvaćeni meta-analizom trajali su od tri tjedna do godinu dana i uključivali su studije u kojima se koristilo nekoliko različitih oblika češnjaka: sirovi bijeli luk, stari ekstrakt češnjaka i tablete bijelog luka u prahu.

Uprkos tome što rezultati nisu dovoljno sveobuhvatni da dokažu izravan uzrok i posljedicu, drugim riječima da možemo samo žvakanjem više češnjaka izravno smanjiti rizik od srčanih bolesti, istraživači ipak sugeriraju da ova moćna biljka doista može biti odlična za održavanjem dobre razine glukoze i lipida.

Ovo istraživanje još je jedan dokaz o tome koliko je prehrana važan saveznik kvalitete našeg zdravlja i još jedan razlog da već u sljedeći obrok uključite bijeli luk.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button