Islamske teme

Ovako je Salahuddin Ejjubi proveo zadnjih deset dana ramazana nakon oslobađanja Kudsa

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Znate li kako je Salahuddin Ejjubi proveo posljednjih deset dana ramazana 583. godine po Hidžri, nakon veličanstvene pobjede protiv krstaša u Bitki na Hittinu i vraćanja Kudsa (Jerusalima) i cijele Palestine u muslimanske ruke?

Naime, nakon bitke na Hittinu u mjesecu rebi’ul-ahiru, 583. godine po Hidžri, Salahuddin je za nekoliko mjeseci povratio cijelu Palestinu, Jerusalim i druga velika područja. U drugoj polovini ramazana 583. godine po Hidžri, Sallahuddin Ejjubi opsjedao je više od 10 tvrđava na sjeveru Šama, u kojima su bili smješteni tzv. Hospitalci ili Ivanovci, najžešći kršćanski vitezovi i najtvrdokorniji u borbi protiv islama.

Kada se približilo posljednjih deset dana ramazana, kadija Behauddin ibn Šedad savjetovao je Salahuddinu da prestane sa opsadom tih tvrđava i vrati se u Damask kako bi posljednjih deset dana ramazana proveo u Damasku u ibadetu (u noćnom namazu i učenju Kur’ana).

Salahuddin Ejjubi je odgovorio svom kadiji da je oslobađanje ovih tvrđava od krstaša, kod Allaha bolje od noćnog namaza u zadnjih deset dana ramazana u Damasku.

I, zaista, čim je završio mjesec ramazan, Salahuddin Ejjubi osvojio je sve ove tvrđave, od kojih su najvažnije bile: Bagras, Derbsak, Al-Šagar, i druge.
Izvor:saff.ba

Related Articles

Back to top button