Vijesti

Ovo nikada ne naručujte u kafiću tokom ljeta, u sebi ima više bakterija nego voda iz WC šolje

Sljedeći put kada ovo naručite u kafiću, razmislite da li je to dobra ideja.
Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno. Riječ je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospjele zbog prljavih ruku. Samim tim, najveća zabluda koja vlada kod ljudi jeste ta da na ledu ne mogu da se zadrže bakterije, piše krstarica.

Led u kafićima i restoranima brze hrane je najveće leglo bakterija i u prosjeku ih ima više nego u WC šolji, što je posljedica rijetkog čišćenja ledomata. Svakako, nijedan od uzoraka ne predstavlja prijetnju za zdravlje. Još jedno istraživanje je pokazalo da se najviše bakterija krije u čaši vode ili gaziranom soku sa kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 odsto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.

Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje nia ovu temu i sami možete da primijetite da je kriška limuna koju dobijate u čaši već unaprijed isječena, a da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi, što je ujedno i idealno okruženje za bakterije. Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu da prežive i razmnožavaju se u alkoholnim pićima.

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button