Zdravlje

Ovo su znakovi slabljenja vida

Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primijetimo sve dok ne počnu stvarati ozbiljnije probleme
Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primijetimo sve dok ne počnu stvarati ozbiljnije probleme, kao što je glaukom. Nekoliko je simptoma koji upućuju na to da trebate posjetiti stručnjaka, prenosi Avaz.

Noćna vožnja

Skoro 60 posto svjetske populacije treba korekciju vida. Ali, dobra je vijest da je 80 posto vizuelnih poteškoća moguće izbjeći i ispraviti. Promjene u vidu zapazimo tek tokom vremena, čak i kad su one sitne ili postepene. Redovni očni pregled ključan je za rano dijagnosticiranje bolesti oka i korekcije vida.

Za većinu odraslih osoba prvi znak da se vid mijenja je otežana noćna vožnja. Kad vozite noću, obratite pažnju na to možete li jasno vidjeti druge autumobile i saobraćajne znakove. Ako vam noću svjetla jako smetaju, ne možete vidjeti znakove ili imate poteškoća prilikom razlikovanja objekata, kontaktirajte oftalmologa, prenosi Avaz.

Opće zdravlje, od prehrane do navika spavanja, može utjecati na oči. Ukoliko su vam nedavno dijagnosticirani dijabetes, lupus, poremećaj štitne žlijezde ili neko drugo stanje koje može utjecati na oči, morate se početi brinuti za vid i posavjetujte se s oftalmologom.

Očni pregledi ne identificiraju samo promjene vida nego oftalmologu daju priliku da procijeni zdravlje očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posljedica. Ukoliko osjećate svrab, primijetili ste crvenilo i iscjedak iz oka – vrijeme je za pregled.
Male ćestice

Smetnje dok gledate – uz tačke i aure, možete primijetiti i male plutajuće čestice. Ukoliko se to dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu upućivati na odvajanje mrežnice ili na druge ozbiljne probleme sa mrežnicom pa idite hitno na pregled.

Ako i nemate nijedan od simptoma, vid provjeravajte barem jednom u dvije godine. U slučaju dijabetesa u porodici, glaukoma ili drugih nasljednih stanja, vid biste trebali provjeravati češće.

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button