Islamske teme

Pazi da te Allah ne kazni zbog jednog grijeha!

Jednoga dana dobio sam poziv od nekog čovjeka, koji mi je tom prilikom rekao: “Šejhu! Prije svega želim reći da sam bio čestit i častan čovjek, koji se klonio grijeha. Međutim, jednom prilikom zajedno sa svojim prijateljem otputovao sam u jednu državu na odmor. Dok smo bili u apartmanu, dvije su djevojke pokucale na vrata i mi smo otvorili. U tom trenutku sve se odigralo brzo: šejtan nas je zaveo pa smo učinili razvrat. Ubrzo sam se pokajao i zatražio oprosta od Allaha. Kada sam se vratio u svoju državu, primijetio sam izlazak gnoja i formiranje bubuljica oko spolnog organa. Otišao sam u bolnicu na pregled gdje su utvrdili da sam dobio opasnu spolnu bolest.”Tada je zaplakao i kroz suze izustio:…

“Samo odjednom, zbog jednog grijeha!? Sada uzimam lijekove, ali nema koristi. Nazvao sam te iz razloga što su već tri godine prošle od tog događaja, a ja sam se pokajao i nisam se više približavao nemoralu. No, ljudi ne znaju da sam u ovom stanju, a majka mi svaki drugi dan govori da se oženim, pa sam nazvao da upitam da li mi je dozvoljeno da se oženim?” Odgovorio sam da mu nije dozvoljeno da se oženi jer bi time samo uništio nevinu ženu.” Na to je on, tražeći opravdanje i želeći da mu kažem da mu je to dozvoljeno, rekao: “To će izgledati samo kao da je osip, a ja uzimam tablete za umanjivanje osipa.” Kada sam mu odlučno ponovio da mu nije dozvoljeno da se oženi, on je rekao: “Allahova je kazna da ostanem neoženjen čitav život…!?” Na to sam mu rekao da traži oprosta i da se i dalje kaje. Spustio je slušalicu i poziv je bio završen.

Dvije godine poslije dobio sam poruku na mobitel: “Šejhu, imam pitanje, molim da mi odgovorite”, a ja sam odgovorio da sam zauzet i napisao mu nekoliko brojeva drugih šejhova, međutim, on je izričito zahtijevao da mu ja odgovorim. Tada sam ga nazvao, a on je rekao: “Šejhu, jedan je čovjek zaprosio moju sestru…”, ili je rekao tetku ili slično, “a kako je bio razuman čovjek i izgledao je kao dobra osoba, prihvatili sm njegovu ponudu. Djevojka koju je oženio je hafiza, čestita djevojka. Četiri mjeseca poslije otkrili smo da djevojka ima ozbiljnu spolnu bolest. Začudili smo se tome i pomislili da je možda primila krv greškom, zatim se ispostavilo da je rak maternice.

Tada je odstranila maternicu, ali ona još uvijek danonoćno pati zbog ove spolne bolesti. Zatim smo otkrili da joj je ta bolest prešla od muža, pa smo ga upitali zašto nas ranije nije obavijestio o tome, a on je rekao da je upitao šejha Muhammeda el-Arifija i da mu je on rekao da se može oženiti. Zanima me da li ste mu vi dali takvu fetvu?” Na to sam rekao da mu nisam dao takvu fetvu i da je taj čovjek učinio haram stupanjem u brak.
___________

Čovjek stalno govori da će uživati u mladosti, a da će se poslije pokajati… Možeš uživati u mladosti igrajući fudbal, plivajući, provodeći vrijeme sa društvom, putujući… Međutim, uživati u grijesima, to će ti se vratiti kao bumerang u životu. Izgleda da omladina smatra da se uživanje u mladosti samo sastoji predavanja strastima: zinaluku i pijenju alkohola. Da li je uživanje samo u ovome?

Mi smo, hvala Allahu, uživali u mladosti. Držim se vjere od osnovne škole, kada mi je bilo 12–13 godina. Odrastao sam u halkama hifza Kur’ana, kao vrlo mlad naučio sam Kur’an napamet, i pored toga sam uživao u životu. Hvala Allahu, nikad nisam učinio zinaluk, pio alkohol niti ušao u diskoteku. U kino o kojem pričaju, vallahi, nikada nisam ušao niti znam o čemu pričaju.

“Nevaljale žene su za nevaljale muškarce, a nevaljali muškarci su za nevaljale žene; čestite žene su za čestite muškarce, a čestiti muškarci su za čestite žene. Oni nisu krivi za ono što o njima govore; njih čeka oprost i veliko obilje.” (En-Nur, 26)

Preuzeto sa predavanja Šejha Muhammeda el-Arifia
Obrada: YouTube kanal: Džemat Donji Gostović
Za N-um.com pripremio Admir Ćomić

Related Articles

Back to top button