Islamske teme

Strahovi buduće mlade

Selam alejkum!

Pišem vam u nadi da ćete mi pomoći i dati iskren savjet. Imam dvadeset šest godina, završila sam fakultet i radim, a trenutno pripremam vjenčanje sa čovjekom kojeg volim, vjernikom prije svega. Od osamnaeste godine povremeno su mi dolazili neki periodi straha, negativnih misli i dijagnositciran mi je blagi anksiozni poremećaj. On nije prisutan stalno, ali čim zapostavim namaz, vrati se.

U posljednje vrijeme odlučila sam da klanjam pet vakata, učim zikr i trudim se da dovim i spominjem dragog Allaha koliko god mogu i zaista se osjećam bolje i smirenije. Međutim, ja imam veliki strah nakon što mi je prijateljica bila pod sihrom i proživljavala strahote.

Ne smijem sama spavati i često sanjam da je i meni neko to isto uradio. Inače, moja je priroda takva da ne volim ružne stvari, pa čak ni ružne vijesti na televiziji jer me to dotiče.

Za nekoliko mjeseci ću se udati i otići u drugu zemlju. Moj muž često putuje i želim da se riješim tog straha jer je veći kad sam sama, pogotovo kada spavam sama. Sada spavam uz sestru. Želim da znam koji je vas savjet i mišljenje? Da li su ovi snovi zapravo odraz mog psihološkog stanja straha jer inače sve što mi se dnevno desi ili me optereti od posla, veze, porodice, često mi izađe na san.

Hvala vam unaprijed i da vas dragi Allah nagradi!

SAVJET
U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG!

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu, draga moja sestro!
Mila moja sestro, ovaj tvoj problem danas je veoma raširen među muslimanima i veoma se često desi da se i najmanji simptom, nelagoda, veže za džinsko djelovanje, a mislim da je glavni uzrok toga previše tekstova u javnosti na ovu temu, previše čitanja, analiziranja i neminovno traženje sebe i svemu tome, a Allah najbolje zna.

Ružo moja, pretjerano razmišljanje i istraživanje o sihru i džinima uglavnom rezultira strahom, a upravo je pretjeran strah jedan od razloga zbog kojih džini napadaju svoje žrtve. Zbog toga, molim te da prestaneš o tome razmišljati na takav način. Tvoje stanje nije alarmantno, bez obzira da li se u tvom slučaju radilo o nekom obliku džinskog djelovanja ili depresiji, ili anksioznosti. Allah zna najbolje, ali mislim da se ovdje radi o nezadovoljnoj duši zbog gafleta u koji zapadneš nakon ostavljanja namaza i ibadeta Milostivom.

Sama priznajše da ti bude bolje nakon što se vratiš robovanju Allahu, pa ustraj na tom putu, mila. Znaj da nijedna duša neće biti spokojna i smirena dok ostavlja namaz, ne ispunjava Allahove naredbe i ne kloni se Njegovih zabrana. Molim te, poslušaj svoju sestru i oslobodi se te opterećenosti jer ti si, uz Allahovu pomoć, jača od bilo kojeg oblika šejtanskog – džinskog djelovanja. U zadovoljnom srcu i duši neće biti mjesta za anksioznost, tugu, strah i opterećenost bilo čime.

Prije svega, molim te, zamoli Allaha da ti oprosti dosadašnju nemarnost i da te pomogne u iskrenom robovanju Njemu jer to je garancija Njegove zaštite. Zamoli Allaha da te zaštiti od šejtanskih djelovanja i uvrsti u kategoriju Njemu pokornih robinja.

Uzvišeni kaže: “I reci: ‘Tebi se, Gospodaru moj, obraćam za zaštitu od poticanja šejtanskih, i Tebi se, Gospodaru moj, obraćam da me od njihovog prisustva zaštitiš!’” (El-Mu’minun, 97–98)

Kad god ti dođe trenutak straha, sjeti se da je najjači džin poput našeg devetogodišnjeg djeteta, a djece se ne bojiš. Sjeti se da je Allah tvoj zaštitnik i pomagač i da te ne ostavlja samu ni koliko jedan treptaj oka. Znaj da je Milostivi postavio uz tebe vjerne pratioce koji te nikako ne napuštaju.

Ukoliko budeš iskrena vjernica, sigurno ćeš biti zaštićena, uz Allahovu dozvolu, jer Allah ti poručuje da šejtan“nema nikakve vlasti nad onima koji vjeruju i koji se u Gospodara svoga pouzdaju.” (En-Nahl, 99)

Šejtan te sada plaši raznim analiziranjima samo kako bi te omeo da predstojeće vrijeme kvalitetno potrošiš na pripreme za jednu veoma važnu zadaću kojom ćeš upotpuniti svoj iman, inšallah. Umjesto razmišljanja o strahovima i mogućim neugodnostima, ukoliko se desi da muž putuje, a ti ostaneš sama, zaposli svoje misli pripremama za odlazak iz porodične kuće u svoje kraljevstvo kako bi postala kraljica u svom novom domu. Da bi bila istinska kraljica, moraš da se pripremiš upoznajući svoja prava, dužnosti i vrline čestite supruge. Nauči kako da vaš dom učiniš sretnom oazom mira.
Ukoliko tvoj muž ne bude uvijek kod kuće, ti ćeš to vrijeme posvetiti svome Gospodaru, povećat ćeš ibadete, iskoristiti vrijeme za pripremanje kuće, hrane, kolača, uređivanje za njega… Nećeš ni primijetiti kako će vrijeme brzo proći jer ćeš biti supruga, zatim majka inšallah, komšinica, domaćica…, a svaka od ovih uloga uzima puno vremena, tako da nećeš imati priliku da misliš na strahove kojim si sada opterećena, mila.
Ja te molim da ovo vrijeme iskoristiš za obavljanje redovnih namaza, svih farzova, da otvoriš svoje srce prema izučavanju islamskih nauka kako bi što bolje upoznala svog Gospodara, a kada Ga jednom ispravno upoznaš, nikad više neće biti mjesta za bilo koji oblik straha od bilo čega na ovome svijetu.

Zatim, preporučujem ti da pročitaš moj tekst savjeta budućoj nevjesti, možda Allah u njemu podari milost za tebe i tvog budućeg muža.

Molim Uzvišenog Gospodara da ti se smiluje, da te zaštiti od svakog zla, a otvori ti puteve svakog dobra! Molim Ga da ti u tvom budućem mužu donese svaki hajr, da vas povede putem ispravnih, sretnih prethodnika i da vas sastavi u Džennetu bez polaganja računa zajedno sa vašim najmilijim! Amin!

Nađa Dizdarević

Sebil.eu

Related Articles

Back to top button