Pitanja i odgovori

Pitanje o muzici

Pitanje: Esselamu alejkum dragi sejhu.

Prvo da Vam kazem da ste mi nesto posebno dragi iako Vas ne poznajem, osim preko fejsbuka. Allah mi je svjedok da Vas volim u Ime Allaha. Allah da Vam podari svaki hajr na oba svijeta.

Ja sam sejh nauci i cuo od daija da ne treba slusati muziku. Medjutim, nedavno na jednom putovanju, jedan od profesora, koji je studirao u Medini, a sada radi u IZ nam je govorio kako su muzika i pjesma halal i da ih slobodno slusamo. Ali da pazimo na tekst pjesama. I naveo je kao dokaz to sto su prilikom hidzre docekali poslanika sa muzickim instrumentom defom.

A jos su mi neki govorili da nema dokaza da je muzika haram. Koji su dokazi da je muzika haram i da je ne treba slusati?

Mada, citao sam za 6 ajet sure Lukman i da je protumaceno od strane Ibn Mesuda (u tefsiru Ibn Kesira)da znacenje “Lehvi hadis” znaci muzika. Je li ovo tacan dokaz ili je daif? I koji jos postoje dokazi?

Ovo pitam da mi se srce smiri, jer jedni govore ovako jedni onako, pa ne zna vise insan.

Allah Vas nagradio svakim hajrom.

Odgovor: Alejkumusselam, volio te Allah u cije me Ime volis. Nemoj da te cudi da si cuo tako od nekih koji su zavrsili u Medini, jer nije svako ko je zavrsio islamski fakultet, bio u Medini ili drugo, na Sunnetu, da nije obolio ili se nije nikad izlijecio od nekih subhi i teznje slabom od misljenja, sto je to lakse, draze, prisutno itd. Kad bi ti navodio imena i primejere bilo bi ih polijepo.
Sto se muzike tice, najjaci je dokaz hadis: “Bice u mom ummetu narod koji ce ohalaljivati; polne organe – zinaluk, svilu (muskarcima), alkohol i svirala.” (Hadis je muallek kod Buharija, a sahih po Albaniju u nje govoj silsili 1/139.)
Vidis da je hadis rekao da ce ohalaljivait, sto jasno upucuje da su te stavri haram. Zatim su dosla svirala zajedno sa alkohlom, zinalukom… sto nema sumnje da je haram. Zato je dzumhur ulema tog misljenja.
A misljenje Ibn Hazma koji je ohallaio muziku, ne nalazeci jak hadis da je brani, nije ispravno, jer Ibn Hamz – rahimeullah, nije bio dubok u hadisu. Prmijer za Tirzmizija, sahiba sunnena kaze da je nepoznat.
Nazalosot psootji ta lagodna opcija vjere po kojoj ljuid slejde sto su zatekli. I slijede put u vjeri da ako posotji ikakvo misljenje uzimaju ga misleci da su sva misljenja ista i prihvaltjiva. Mi shvatamo da se slijedi samo ono misljenje koje ima jak dokaz. I kod muzike je daleko jace i blize istini daje to haram. wallahu alem.
A sto kaze za “talelal bedru alejna”, to je bilo izgovaranje rjeci naglas bez muzike. Lijepe rjeci i pejsma nisu haram nego muzika, a gdje je muzika kod “talela bedru alejna”. Poslanik, sallallahu alejhi we sellemn, je i u druigm prilikama izgovarao rjeci koje mogu biti nesto poput kaside kao sto je prilikom prvaljenja Dzamije, ali to nisu dokazi koji mogu stati naspram spomenutog hadisa.

Sejh Abdulmelik Oborcak

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button