Islamske teme

Poučna priča: Donošenje salavata kao lijek

Imao sam operaciju srca. Nakon dva dana od operacije, počeo sam se polahko buditi. Sve u vezi operacije, šivanje rane i ostalo bilo je završeno. Dok sam bio na intenzivnoj njezi, nekolicina doktora me je došla pregledati. To je bilo u vrijeme kad sam se probudio od anestetika. Dvadeset četiri sata nakon operacije. Doktor koji me je pregledavao, primjetio je nekakav problem sa mojom krvi. On je onda rekao doktoru do njega, a ovaj je rekao drugom doktoru, a ovaj trećem. Sve dok taj problem o meni nije čulo četrnaest doktora.

Bili su zbunjeni i nisu znali šta dalje da urade. Vidio sam kako se izraz na njihovim licima mijenja, vidio sam strah. Čuo sam i električne uređaje kako daju loše znakove – signale. Nisam to mogao vidjeti, ali sam to primjetio na njihovim licima. Onda su zvali doktora iz Sudana, koji se zvao Adam, stvarno hairli doktor. Po onome što je vidio, predpostavio je da je u krvi nastao ugrušak nakon operacije.

Kratko mi je rekao: “Šejh Salih, moramo vas ponovo vratiti u operacionu sobu, moramo vas ponovo operisati jer se u vašoj krvi nalazi ugrušak koji moramo odstraniti.”

Naravno, to me je šokiralo, kao da me je grom udario. Ali u to vrijeme Allah mi je dao nadu da će operacija biti uspješna.

I po drugi put, strah mi se polahko počeo javljati, pa sam počeo izgovarati šehadet.

“Svjedočim da nema drugog Boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed a. s. Božiji Poslanik.”

Nakon toga sam klimnuo glavom da sam spreman za operaciju.

Doktor je onda spojio uređaje za moje tijelo da bi mogao pratiti moje stanje. U tom trenutku je stavio masku na usta, a pored mene je bila doktorica iz Libana. Molim Allaha da je uputi. Zovnula me je imenom i rekla: “Brate Salih, slušajte, šalji salavate na Poslanika sallallahu alejhi ve sellem i biće vam lakše.”

I ja sam odmah izgovorio kao svaki čovjek. Rekao sam: “Neka je mir i salavat na Poslanika i njegovu porodicu.”

Tako mi Allaha, čim sam to rekao, ugrušak krvi je počeo nestajati. Signali na uređajima su se počeli mijenjati! Svi su bili iznenađeni. Šta je bilo? Šta se desilo, šta, šta??? Materija se promijenila. Morali su ponovo zvati dr. Adama.

Kada je došao, vidio je šta uređaji pokazuju i vidio je krv. Rekao mi je: “Šejh Salih, ono od čega smo te mi pokušali izliječiti i spasiti, Allah te je iznad sedam nebesa izliječio i spasio od toga.”

Ali ovdje se ne radi o meni, već o ovoj ženi. Allah ju je počastio da me podsjeti na donošenje salavata.

Autor: Salih el – Megamisi

Pripremio: Adis Hondo

Akos.ba

Related Articles

Back to top button