Islamske teme

Preduhitri iskušenja pokajanjem za učinjene grijehe

Postoji samo jedan put koji nas udaljava od griješenja i čini ustrajnim u tevbi, a to je čišćenje i oslobađanje srca od negativnih osobina.

Proces otklanja nedostataka i napuštanja loših osobina naziva se čišćenje srca. Ukoliko našu dušu ne dovedemo u potrebno stanje, onda nas na ahiretu očekuju teške patnje koje su opisane u časnim ajetima i hadisima. Ukoliko ti ne očistiš svoje srce i ne preodgojiš svoju dušu prije smrti, a posjeduješ iman (vjeru) onda ćeš na druge načine biti očišćen.

Gdje? Najprije na dunjaluku putem životnih iskušenja, nedaća, nevolja i bolesti. Ukoliko u srcu nosiš iman a imaš mnogo grijeha te ne čistiš svoje srce i ne preodgajaš svoju dušu, onda će nevolje dolaziti sa svih strana. Ako su ti nevolje predodređene, niko ih ne može otkloniti i niko ne može pobjeći od kadera. Zato, ako si često u nevoljama, ako su se tvoje bolesti umnožile i ako se žališ na mnogo toga, čini tevbu (pokajanje) od grijeha, izgovaraj istigfar (traženje oprosta).

Ukoliko nedaće nisu saprale tvoje grijehe na ovom svijetu, onda će oni biti saprani na smrtnoj postelji, u trenucima preseljenja. Imat ćeš tako teške smrtne bolove, a danima nećeš moći umrijeti. To će onda biti vrijeme tvoga čišćenja Ukoliko se ni uprkos tome ne očistiš, onda će te očistiti u kaburu. Ukoliko se ni u kaburu ne očistiš, očistiće te na Mahšeru (mjesto sakupljanja na Sudnjem danu). Sunce će se nadviti nad tvojom glavom, mnogo će ti se približiti. Neko će tada biti u znoju do koljena, neko do peta, a nekom će znoj preći preko glave.

Dok Allahove, dž.š., dobre robove budu vodili na džennetskim jahalicama, tebe će potrbuške vući. Ukoliko se ni tu ne očistiš, onda ćeš se očistiti na Sirat ćupriji. Onaj ko bude dugo polagao račun i njegova patnja će dugo trajati. Sirat ćupriju neko će preći brzinom svijetlosti, neko sporije… Može se preći, ali pod njom je Džehennem. Što sporije čovjek bude prelazio, to će duže biti izložen njegovom utjecaju. Ukoliko se rob ni tu ne očisti, onda će biti bačen u Džehennem, gorjet će shodno vrsti i količini počinjenih grijeha, a onda će biti izveden iz vatre.

Čovjek može zapasti u nepokornost i otići u Džehennem zbog toga što misli da je dobar čovjek i čist od grijeha i mahana. Neki ljudi cijeli život čine dobra djela, a onda na korak do Dženneta, učine takvo djelo da završe u Džehennemu. Neki čine loša djela cijeli život i na korak do Džehennema, učine dobro djelo, pokaju se i završe u Džennetu, niko ne zna kakav će mu biti kraj. Zbog toga niko ne treba imati ružno mišljenje ni o kome.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Related Articles

Back to top button