Islamske teme

SAMO ČETIRI STVARI KVARE ABDEST-ZAPAMTITE IH I RAHAT STE

Prvo : Sve što izađe na dva prirodna otvora [polni organ i analni otvor], a došlo je u šerijatskim tekstovima da kvari abdest, poput izmeta, mokraće, mezja, vedja i vjetra. Ispravno je da u ovo ne ulazi bijelo pranje, razni iscjedci kod žena, zrak koji izlazi iz polnog organa žene i slično.

Drugo : Gubitak svijesti i duboki san, dok drijemanje i kunjanje ne kvare abdest.

Treće : Dodirivanje šakom bez zastora svog ili tuđeg polnog organa [svejedno od strane žene ili muškarca] sa strašću. Dok dodirivanje polnog organa drugim dijelovima tijela [mimo šake] ili bez strasti ne kvari abdest. Oko ovog pitanja ima veliko razilaženje, najbliže je da dodir polnog organa ne kvari abdest nego je samo mustehab iz tog razloga obnoviti abdest.

Četvrto : Jedenje devinog mesa. Sve gore spomenute stvari koje kvare abdest su zasnovane na vjerodostojnim dokazima. Naravno, postoje i druge stvari oko kojih učenjaci imaju podijeljeno mišljenje da li one kvare abdest, poput diranja tijela žene bez zastora, izlazak krvi i gnoja iz tijela, povraćanje i slično. Ispravno je da sve ove stvari ne kvare abdest.

Dr. Zijad Ljakić

Pranje kose poslije odnosa
PITANJE: Selamu alejkum! Da li se mora kosa oprati poslje odnosa ili je dovoljno oprati samo tjelo za zensku osobu?

ODGOVOR: Zenska i muska osoba nakon spolnoga odnosa duzni su oprati tijelo i kosu nakon spolnoga odnosa, jer Mjemuna, r.a., jedna od Poslanikovih supruga, navodi predaju u kojoj se kaze da se ona iz iste posude kupala s Poslanikom a.s. I posto im nije bilo dovoljno vode otimali bih se za istu. Zena koja ima duzu kosu i veze je svakodnevno u pletenice ima olaksicu da ih ne rasplice nego da natopi kosu do kroijena kose I to joj je dovoljno. Nije duzna da rasplice kosu ako ne zeli, a ako zeli da u potpunosti opere i glavu i kosu nema smetnje da ih rasplice i saplice nakon kupanja. A Allah najbolje zna!

Jasmin Djanan, prof.

omlaca.blogspot.ba

Related Articles

Back to top button