Zanimljivosti

Šest razloga zašto ČITATI KNJIGE

Mentalna gimnastika koju su nam ukrali ekrani

Sa svih strana smo okruženi ekranima, monitorima, displejima, stoga ne cudi što smo zaboravili kakav je osjecaj držati knjigu u rukama. Evo nekoliko razloga zašto treba citati.

– Citanje je mentalna gimnastika. Americka studija je potvrdila da citanje, pored mentalne aktivacije, povecava i sposobnost citanja misli. Tacnije, citanje književnih djela njeguje vještine poznatije kao “teorije uma”, odnosno, sposobnost da se “citaju” misli i osjecanja drugih.

– Pomaže da um ostane bistar. Sve vrijeme koje ste proveli citajuci knjige pomoci ce vašem umu da ostane bistar kada zadete u pozne godine.

– Sprecava Alzheimerovu bolest. Prema tekstu iz casopisa “Proceedings”, odrasle osobe koje se bave hobijem, poput citanja i rješavanja križaljki, imaju manje šanse da dobiju ovu bolest.

– Citanje za bolji san. Strucnjaci za spavanje preporucuju uspostavljanje antistres rutina pred spavanje koje ce smiriti um i tijelo, a jedan od odlicnih nacina je upravo citanje omiljenog štiva.

– Jacanje empatije. Studije su pokazale znacajan porast empatije kod ispitanika koji su citali knjige iz oblasti fantastike.

– Self-help knjige ublažavaju depresiju. Iako su na meti strucnjaka iz oblasti psihologije i psihijatrije, knjige samopomoci mogu ublažiti simptome psihickih smetnji.

SJETIMO SE PRVIH OBJAVLJENIH AJETA IZ KUR`ANA NAŠEM POSLANIKU MUHAMMEDU SALALLAHU ALEJHI VE SELLEM | KAZE UZVIŠENI ALLAH U KUR`ANU:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara,stvara čovjeka od ugruška!Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,koji poučava peru,koji čovjeka poučava onome što ne zna.

(Kur’an, Al-Alaq:1-5)

dzemat-sabah

Related Articles

Back to top button