Zdravlje

ŠTA KAŽU NUTRCIONISTI: DA LI JE DOBRO PITI KAFU ZA SEHUR?

Sehur, posljednji obrok prije zore i početka posta tokom mjeseca ramazana, igra ključnu ulogu u održavanju energije i hidratacije tokom dana.

Mnogi ljudi se pitaju da li je dobro uključiti kafu u ovaj obrok, s obzirom na njen potencijalni uticaj na hidrataciju i općenito zdravlje.
Neizostavna je prije ili poslije svakog obroka, a nutricionisti postačima savjetuju da ovaj napitak ne konzumiraju za sehur.

Nedostaci pijenja kafe na sehur:

Dehidratacija

Kofein djeluje kao diuretik, što znači da može povećati gubitak tečnosti iz tijela. Pijenje kafe na sehur može doprinijeti dehidrataciji, posebno ako se ne nadoknadi dovoljna količina tečnosti tokom ostalih dijelova dana.

Poremećaj sna

Konzumiranje kafe u ranim jutarnjim satima može poremetiti prirodni ciklus spavanja, posebno ako se konzumira veća količina kofeina. Ovo može dovesti do problema sa spavanjem tokom dana, što može uticati na opće zdravlje i dobrobit.

Povećanje nervoze i anksioznosti

Previše kofeina može izazvati povećanu nervozu i anksioznost kod nekih ljudi. Pijenje kafe na sehur može povećati rizik od ovih nepoželjnih efekata.

Ako osjećate da vam još uvijek treba ta jutarnja kafa za vrijeme sehura, preporučljivo je smanjiti unos kafe i popiti puno vode nakon toga. To je zato što kofein sadrži diuretička svojstva koja uzrokuju češće mokrenje. Posljednje što želite da budete dehidrirani tokom posta.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button