Islamske teme

Šta učiniti kada ti neko prenese tuđe riječi o tebi?

Tračanje (nemimet) je prenošenje i širenje onoga što bi trebalo ostati privatno i obznanjivanje onoga što neko mrzi da se o njemu širi.

Osoba mora da se suzdrži i da šuti o svemu onome što vidi ili čuje o stanju drugih ljudi osim u slučaju da će donijeti korist muslimanima ili spriječiti grijeh ukoliko bi se prenijelo.

Imam Nevevi kaže:

“Svako kome se prenese nemimet-trač o njemu poput: “Taj i taj je rekao to i to o tebi”, od njega se očekuje da uradi slijedećih 6 stvari:

1. Ne smije da vjeruje u ono što mu se prenese, jer osoba koja prenosi trač je tračar (nemmam) a takva osoba je fasik i njegov govor se odbacuje.

2. Mora da mu zabrani (osobi koja mu je prenijela tuđe riječi) da to čini i da izjavi da prezire tu njegovu radnju prenošenja trača.

3. Mora da ga zamrzi Allaha radi jer je on zaista omražen kod Allaha, a mržnja u ime Allaha je obaveza.

4. Ne smije imati loše misli o onome kome se pripisuje porijeklo trača radi riječi Allaha: ”O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja” iz ajeta:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱجْتَنِبُوا۟ كَثِيرًا مِّنَ ٱلظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ ٱلظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا۟ وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ ١٢

O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, nekā sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha; Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.  (Al. Hudžurat, 12)

5. Takođe, to što ste čuli ne smije vas navesti da špijunirate i istražujete dublje jer Allah takođe u istom ajetu kaže: ”I ne uhodite jedni druge…”

6. Ne smije da je zadovoljan sa sobom (da se umisli) jer je zabranio trač onome ko ga prenosi. Samim time ne smije da prijavljuje istog riječima “taj i taj mi je prenio to i to.” Jer bi time i sam postao onaj ko prenosi tračeve i počinio bi ono što je i sam zabranio.

Prenosi se da je neki čovjek otišao Omer ibn Abdul-Azizu rahimehullah i rekao mu nešto o drugoj osobi. Pa mu je Omer rekao:

“Ako želiš možemo istražiti to što govoriš, pa ako lažeš ti si jedan od osoba koje Allah spominje u ajetu

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓا۟ إِن جَآءَكُمْ فَاسِقٌۢ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوٓا۟ أَن تُصِيبُوا۟ قَوْمًۢا بِجَهَٰلَةٍ فَتُصْبِحُوا۟ عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَٰدِمِينَ ٦

O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete. (Al. Hudžurat, 6)

a ako govoriš istinu onda spadaš među one koje Allah spominje u ajetu

هَمَّازٍ مَّشَّآءٍۭ بِنَمِيمٍ ١١

klevetnika, onoga koji tuđe riječi prenosi, (Al-Kalem, 11)

a ako želiš možemo ti preći preko toga što si spomenuo.” Pa je čovjek rekao: “O vođo pravovjernih, molim te pređi preko toga, neću to više spomenuti.” [Imam Ebu Zekerijah jahja En-Nevevi ”El-Ezkar” str. 32]

Izvor: http://alsiraat.co.uk
Prevod: https://istina.ba
Obrada: Menhedž

Related Articles

Back to top button