Vijesti

STIŽE NAJGORA ‘KANIBALSKA’ SOLARNA OLUJA: U POSLJEDNJIH 165 GODINA OVA ĆE BITI NAJTEŽA

Milijarde tona plazme, koje su ovih dana otpuštene sa Sunca, trkaju se prema Zemlji i mogu izazvati najgoru solarnu oluju koju je naša planeta doživjela u posljednjih 165 godina.
Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) otkrila je u petak da bi najgori scenario mogao biti sličan onome što se dogodilo tokom događaja “Carrington” 1859. godine. Međutim, naša moderna društva mogla bi vidjeti široke prekide u električnoj mreži, nestanke struje i oštećenja kritične infrastrukture. Naučnici su, također, predvidjeli da bi se tri od pet struja, poznatih kao koronalni maseni izbacaji (CME), mogle spojiti i stvoriti moćan “kanibalski CME”.
Podaci o tome šta nas očekuje vjerovatno će biti poznati oko 20 sati (ET), kada će eksplozije plazme koja juri kroz svemir biti udaljene milion milja od naše planete – i NOAA planira da odmah izda upozorenja.

Očekujemo da ćemo doživjeti jedan udar za drugim. Stvarno se pripremamo ovdje – rekao je Klintin Volas, direktor Centra za predviđanje svemirskog vremena (SWPC) NOAA-e, tokom konferencije za medijeu petak.
Iako zvaničnici predviđaju događaj, koji je jedan korak ispod događaja “Carrington”, koji je bio geomagnetska oluja nivoa 5 (G5), ne isključuju mogućnost da dostignemo događaj na donjem kraju iste merne skale koja se kreće od G1 do G5.

Kanibalski CME se predviđa da će izazvati oluje nivoa G3, dok bi druga dva mogla dosegnuti nivo G4.

(E.F./DailyMail)

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button