Vijesti

Usvojena rezolucija: Vijeće sigurnosti pozvano da preispita p@lestinsko članstvo u UN-u, BiH glasala “za”

Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UNGA) koja poziva Vijeće sigurnosti UN-a da preispita p@lestinsko članstvo u UN-u usvojena je u petak sa 143 glasa za, devet glasova protiv i 25 suzdržanih.
Rezolucija poziva Vijeće sigurnosti da “ponovno povoljno razmotri stvar” i naglašava da se palestinskim vlastima odobri članstvo u UN-u, rekavši da je “država P@lestina kvalificirana za članstvo u Ujedinjenim narodima”.


Prije početka zasjedanja Generalne skupštine UN-a, misija SAD pri UN-u naznačila je da će SAD ponovno staviti veto ako rezolucija bude usvojena i zahtjev za članstvo poslan Vijeću sigurnosti, rekavši:

– Očekujemo sličan ishod onome što se dogodilo u aprilu.

Američka misija saopćila je kako p@lestinske vlasti ne ispunjavaju kriterije za članstvo u UN-u te da rezolucija ne rješava zabrinutosti koje su ranije iznesene u vezi s palestinskim članstvom.


U aprilu su p@lestinske vlasti ponovno pokrenule svoj zahtjev za članstvo, a kasnije tog mjeseca SAD je stavio veto na pokušaj P@lestinaca da postignu status članstva. Glasanje u Vijeću sigurnosti pokazalo je 12 članica za i jednu protiv, uz veto SAD-a. Izrael je pohvalio američki veto, nazvavši palestinsku ponudu “sramotnim prijedlogom”, dok je predsjedništvo P@lestinske uprave nazvalo veto “nepoštenim, nemoralnim i neopravdanim”.

U septembru 2011. godine p@lestinske vlasti nisu uspjele dobiti priznanje UN-a kao neovisne države članice.

Godinu dana kasnije, UN je odlučio da će se status P@lestinske samouprave “nečlanica promatrač” promijeniti u “nečlanica država promatrač”, slično Vatikanu.
Izvor:avaz.ba

Related Articles

Back to top button